Monika Lukášová Spilková (Piráti) | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Sto tisíc za vedení výboru pro menšiny? Po kritice se pirátka „trafiky“ vzdá

  • 12
Monika Lukášová Spilková (Piráti) chce funkci předsedkyně výboru brněnského zastupitelstva pro národnostní menšiny vykonávat jako neuvolněná. Oznámila to na pondělním setkání členů místního sdružení Pirátů.

Členové se sešli kvůli návrhu na odvolání Lukášové Spilkové a Adama Zemka z předsednictva místního sdružení. Důvodem bylo nedávné rozhodnutí zastupitelstva, na jehož základě se opoziční zastupitelka Lukášová Spilková stala uvolněnou předsedkyní výboru, která má nárok na plný plat. Část Pirátů to kritizovala.

„Nechci, aby všechny pozitivní výstupy byly nahlíženy pouze v kontextu odměny, která se ze zákona s uvolněnou funkcí pojí,“ uvedla Lukášová Spilková. Piráti podle ní považují agendu národnostních menšin za důležitou a v práci budou pokračovat i bez odměny, která dosahuje bezmála 100 tisíc korun měsíčně.

Piráti v Brně jsou rozhádaní kvůli „trafice“, část chce předsedkyni odvolat

Zastupitelský klub Pirátů předloží změnu na následujícím zastupitelstvu v březnu. Pokud ji schválí, Lukášové Spilkové bude náležet jako odměna příspěvek ve výši zhruba 8 700 korun.

Jedním z odpůrců uvolněné pozice byl bývalý brněnský radní Róbert Čuma. V návrhu na odvolání na fóru strany uvedl, že to poškozuje značku Piráti. Jako důvod pro odvolání Zemka uvedl, že Zemek zatajil dalšímu členovi zastupitelského klubu Tomáši Koláčnému, že usilují o to, aby byla funkce nově plně placená.

Trafika za sto tisíc? Opozice kritizuje funkci pro pirátku, má řešit menšiny

Čuma uvedl, že na pondělním stranickém setkání nebyl a výstupy z něj nezná. K dalšímu vývoji se proto nechce vyjadřovat.

Místní sdružení Pirátů čítá kolem 60 členů. „O setkání byl velký zájem. Členskou základnu jsme informovali a uklidnili. Nicméně o návrhu se rozhodne v hlasování, které je v plánu na víkend,“ doplnil Zemek, jenž je předsedou místního sdružení.

13. ledna 2024

,