Olomoucký vrchní soud potvrdil zprošťující rozsudek v případu bývalého...

Olomoucký vrchní soud potvrdil zprošťující rozsudek v případu bývalého policisty Petra Křipského, který byl několik let souzen kvůli případu souvisejícím s jihomoravskou kauzou Toflova gangu. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Zase se můžu podívat všem do očí, řekl bývalý policista zproštěný viny

  • 0
Olomoucký vrchní soud potvrdil zprošťující rozsudek v případu Petra Křipského. Bývalý policista byl několik let souzen na základě obžaloby z vydírání dlužníka v kauze související s jihomoravskou kauzou Toflova gangu.

Křipský původně dostal 4,5 roku vězení, Nejvyšší soud však do případu zasáhl, verdikt zrušil a brněnský krajský soud bývalého policistu loni v říjnu zprostil obžaloby. Proti rozsudku se odvolal státní zástupce, podle odvolacího soudu je však rozhodnutí o zproštění obžaloby na místě.

Soudy se případem zabývaly od roku 2012. Křipský byl obžalován ze zneužití pravomocí veřejného činitele a vydírání.

„Nejvyšší soud původní odsuzující rozsudky zrušil s tím, že mezi provedeným důkazy existují extrémní rozpory, bez jejichž odstranění nelze dospět k závěru o vině obžalovaného. Všechny tyto rozpory i přes doplnění dokazování odstraněny nebyly, a proto bylo nutné obžalovaného v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soudu zprostit podané obžaloby,“ sdělil mluvčí soudu Stanislav Cik.

„Cítím zadostiučinění, že jsem se očistil a že se můžu zase podívat všem okolo do očí tak jako doposud. Mí přátelé věděli, kdo jsem, podporovali mě a utvrzovali mě v tom, ať vydržím a nerovný boj se státním zastupitelstvím dobojuji,“ poznamenal Křipský.

Vinu od začátku popíral

Původní obžaloba uváděla, že v letech 2003 až 2010 spáchal pět skutků, soud ho ale v roce 2014 u čtyř činů obžaloby zbavil. Uložil mu však 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200 tisíc korun, protože ho shledal vinným v posledním bodě obžaloby, že vyvíjel při výslechu nátlak na jednoho podnikatele, aby zaplatil 900 tisíc korun firmě, které byl dlužný. Tím podle spisu upřednostnil jednoho z věřitelů.

Nejvyšší soud následně verdikt zrušil kvůli nesrovnalostem v časové ose případu, krajský soud se tak kauzou zabýval opětovně a loni v říjnu muže obžaloby zprostil i v tomto bodě.

Křipský vinu od začátku popíral. Ve vazbě strávil 26 měsíců, ve vězení po původním odsuzujícím rozsudku půl roku.

Jeho případ byl součástí kauzy Toflova gangu, ve které skupina bývalých policistů a jejich kompliců podle verdiktu vydírala podnikatele na jižní Moravě. Dostali od tří do devíti let vězení, tresty vězení si v kauze původně vyslechlo 11 lidí. 

Odsouzení podle pravomocného verdiktu nabízeli podnikatelům, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo za peníze zastaví smyšlenou kauzu.

Advokáti odsouzených poukazovali na to, že řada důkazů stojí na svědcích s kriminální minulostí. Nad vyšetřováním podle nich nebyla žádná účinná kontrola a dozor, kriminalisté rozkrývající trestnou činnost podle advokátů překrucovali důkazy.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po němž gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit