Papež Benedikt XVI. během projevu Urbi et Orbi ve Vatikánu (12. dubna 2009)

Papež Benedikt XVI. během projevu Urbi et Orbi ve Vatikánu (12. dubna 2009) | foto: Osservatore Romano, Reuters

Papežovu mši na brněnském letišti už Vatikán odkýval

  • 7
V souvislosti se zářijovou návštěvou papeže Benedikta XVI. v Brně padla další neznámá. Bohoslužba pro statisíce věřících by se mohla sloužit na letišti. To totiž v minulých dnech bedlivě prozkoumala delegace z Vatikánu. Cílem bylo zjistit, zda je prostor bezpečný.

A závěr? "Neměli žádné námitky," sdělil MF DNES brněnský zastupitel a člen přípravného týmu pro návštěvu papeže Jan Holík (KDU-ČSL).

Papežův předvoj měl podle něho jen drobné technické připomínky. "Navíc v Brně a jeho okolí prakticky není jiné místo, kde by se mše mohla konat," dodal Holík.

Brněnský letištní terminál od architekta Petra Parolka

Představitelé církve, ale i Brna a Jihomoravského kraje totiž předpokládají, že na mši by mohlo přijít až čtvrt milionu lidí.

Papež v Brně poprvé

DVojtěch Cikrleo Brna ještě nikdy žádný papež nezavítal. Biskup Vojtěch Cikrle o to sice v minulosti usiloval, ale bezúspěšně. Předchůdce Benedikta XVI., papež Jan Pavel II., sice navštívil v devadesátých letech Česko třikrát, na jih Moravy se však ani jednou nedostal.

Neoficiální termín historicky první návštěvy papeže v Brně a brněnské diecézi je 27. září, tedy den před svátkem svatého Václava. - čtěte Papež přijede do Česka na Václava, na návštěvu se zčásti složí věřící

Pro jižní Moravu bude návštěva a požehnání Svatého otce pravděpodobně nejvýznamnější událostí v historii. Biskupství, hejtmanství i vedení Brna se na ni proto intenzivně připravují. Všechny kroky konzultují s Pražským hradem, protože Benedikt XVI. přijede do České republiky na společné pozvání prezidenta Václava Klause a České biskupské konference.

Nejdůležitějším tématem je samozřejmě bezpečnost a technické zázemí pro delegaci z Vatikánu v čele s papežem. Další podrobnosti ovšem nechce nikdo sdělit.

Jisté je jen to, že u letiště se musí postavit příjezdové cesty a zázemí pro statisíce lidí.

Neohrozí návštěvu volby?

Když prezident a církev Benedikta XVI. zvali, netušili, že v podobném termínu se budou konat předčasné volby. Jejich termín sice ještě není oficiálně vyhlášen, měly by se však konat zhruba 14 dní po návštěvě papeže.

"Mluví se o tom i na nejvyšších místech," potvrdil MF DNES člověk zasvěcený do přípravy návštěvy. Proč? Protože k letadlu by šli papeže dva týdny před volbami přivítat kromě prezidenta dva sociální demokraté, hejtman Michal Hašek a primátor Roman Onderka. Lidovec žádný.

"O tom, že by se to lidovcům nelíbilo, nic nevím. Samozřejmě že pokud bude papež v Brně, týká se to představitelů města a kraje," reagoval Holík. A dodal, že termín jak předčasných voleb, tak návštěvy papeže Benedikta XVI. ještě není oficiálně stanovený.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit