Shahram Abdullah Zadeh.

Shahram Abdullah Zadeh. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zadeh na ovlivňování svědků vydal desítky tisíc eur, zaznělo u soudu

  • 5
Vedlejší kauzu íránského podnikatele s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha otevřel Městský soud v Brně. Žalobce muže viní, že založil organizovanou skupinu a ovlivňoval svědky ve své daňové kauze, za což vydal desítky tisíc eur. Zároveň čelí obžalobě z rozsáhlých daňových úniků.

Spolu se Zadehem je obžalováno kvůli ovlivňování svědků dalších pět lidí - Eva Halamková, advokáti Ondřej Kučera a Záviš Löffelmann, bývalý policista Jan Šebek a Martin Veselý.

Podle obžaloby Zadeh tuto skupinu založil s cílem ovlivnit případ vedený u krajského soudu ve svůj prospěch a ve prospěch dalších obžalovaných.

Za hlavního strůjce daňové kauzy měli svědci podle spisu označit Petra Pfeifera, což je hlavní svědek obžaloby v tomto případu. Cílem bylo i znevěrohodnit tři policisty, kteří se na odhalování v daňové věci podíleli. Skupina fungovala v letech 2015 a 2016 (o podvodu s daněmi jsme psali zde).

S obžalovanými měl domlouvat konkrétní kroky

Zadeh byl podle obžaloby řídicí článek skupiny, který poskytoval peníze a přímo řídil Kučeru, ten vystupoval jako vykonavatel. Kučera je spolupracující obžalovaný a jako jediný ve svém předběžném vyjádření souhlasil s obžalobou.

Kučera podle spisu následně kontaktoval další obžalované. Domlouval s nimi konkrétní kroky, například jak za odměnu změnit na přání Zadeha výpověď dvou svědků, kteří předem dostali texty svých výpovědí.

Prostřednictvím tehdejšího policisty Šebka také obžalovaní podali na policejní inspekci předem připravenou výpověď svědka, která měla za cíl zdiskreditovat policisty. Dotyčnou výpověď na inspekci Šebek skutečně zaslal.

Šebek dnes obžalobu na svoji osobu označil za nesmysl, uvedl, že nic takového nespáchal. Policie ho už propustila, Šebek se chce bránit soudně. S obžalobou nesouhlasili ani další souzení. Dopoledne vypovídal i Zadeh, k samotnému případu se dosud nevyjádřil.

Pokračuje jednání u krajského soudu

Zadeha obžaloba viní i z uplácení tlumočníka, jemuž podle spisu nabízel čtvrt milionu korun a lázeňský pobyt v zahraničí, když nebude chodit k výslechům a jednáním. Chtěl tím podle obžaloby docílit propuštění z vazby po uplynutí zákonného termínu.

Ve čtvrtek a v pátek pokračuje jednání v Zadehově daňové kauze u krajského soudu. U městského soudu jsou vypsány další tři termíny hlavního líčení od 20. listopadu, dva následně v prosinci. V daňové větvi Zadehova případu je asi 40 termínů hlavních líčení vypsáno do poloviny června, krajský soud má v plánu výslech desítek svědků.

,