Na seznamu nemovitostí, které chce město směnit, je i tržnice na Zelném trhu.

Na seznamu nemovitostí, které chce město směnit, je i tržnice na Zelném trhu. | foto: Tržnice Brno, Metro.cz

Brněnská ODS sepsala petici proti směně nemovitostí pro stavbu stadionu

  • 21
Petici za zachování historicky cenných budov v majetku města Brna vytvořila zdejší ODS. Radnice totiž má v úmyslu směnit pět objektů za nemovitosti, na jejichž místě má vyrůst fotbalový stadion, proti čemuž ODS protestuje. Petici podpořil také spisovatel a dramatik Milan Uhde.

Aby mohlo Brno začít stavět slibovaný stadion za Lužánkami, potřebuje získat nemovitosti od podnikatele Libora Procházky. Ten si vymínil, že je neprodá, ale vymění za jiné nemovitosti.

Původně požadoval devět brněnských bytových domů, když to obyvatelé odmítli, radnice couvla a nabídla pět jiných objektů. Na seznamu se ocitly Dům pánů z Kunštátu, Tržnice na Zelném trhu, dům na Dominikánském nám. 3, Starobrněnská 14 - takzvaný měšťanský dům Schmetterhaus a Špilberk 2.

„Tyto objekty ODS Brno-město vnímá jako historické klenoty města. Směnu těchto historicky cenných budov za stavby ve vlastnictví pana Procházky, které z valné většiny tvoří chodníky, komunikace, sítě, garáž a podobně na pozemcích města Brna, nebo dokonce za obchodní podíly v jeho firmách, proto považuje za naprosto neakceptovatelnou,“ uvedla krajská zastupitelka za ODS Markéta Vaňková.

„Z našeho pohledu není město Brno v tak nevýhodné pozici, aby se muselo nechat dotlačit k prodeji tohoto rodinného stříbra. Prodej těchto domů v žádném případě nepodpoříme,“ sdělil předseda brněnských občanských demokratů Robert Kerndl.

Petici lze podepsat na několika místech ve městě i na internetu

ODS proto vytvořila petici proti navrhované směně, kterou podpořily brněnské osobnosti Milan Uhde, historikové Milena Flodrová, Jiří Hanuš a Jiří Pernes, architekti Eva Staňková a Petr Pelčák či neurolog Ivan Rektor.

„Otázku historické hodnoty předmětných budov a zamýšleného záměru jsme konzultovali s brněnskými odborníky a s ohledem na jejich vyjádření a podporu jsme se rozhodli petici uskutečnit,“ podotkla Vaňková.

Petici je možné podepsat v Knihkupectví Michala Ženíška v pasáži Alfa na ulici Poštovská/Jánská, v Cafe Mitte na ulici Pánská 11 a na internetu na stránkách www.petice24.com.