Zámek v Rosicích.

Zámek v Rosicích. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Hrad Veveří i dva zámky se zařadí mezi skvosty, získají nejvyšší ochranu

  • 2
Hned čtyři jihomoravské pamětihodnosti získají nejvyšší možnou ochranu. Ministerstvo kultury navrhlo prohlásit za národní kulturní památky brněnský hrad Veveří, klášter augustiniánů s chrámem Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně a zámky v Moravském Krumlově a Rosicích.

„Jejich mimořádný význam spočívá v kombinaci hodnot architektonických, umělecko-historických, urbanistických a krajinotvorných, v některých případech je zde výrazný historický aspekt ve vztahu ke klíčovým událostem dějin zemí Koruny české,“ zdůvodňuje návrh, který předložil, ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Soubor, v němž jsou kromě těch jihomoravských i čtyři další památky, zahrnuje stavební příklady počátků působení řeholí v Čechách a na Moravě. V tomto případě řádu augustiniánů, jejichž spiritualita ovlivnila celou novověkou zbožnost a naprosto zásadním způsobem se projevila ve stavební činnosti formou zakládání klášterů.

„Klášter augustiniánů s chrámem Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně byl vybrán nejen pro svou výjimečnou architektonickou a uměleckohistorickou hodnotu, ale také z důvodu, že zde působil opat Gregor Johann Mendel, přírodovědec a světoznámý objevitel teorie dědičnosti, od jehož narození v roce 2022 uplynulo 200 let. Prohlášení této kulturní památky bude zároveň důstojným připomenutím výročí narození jeho osobnosti,“ uvádí ministerstvo.

Veveří je zase vzácným dokladem vývoje hradní architektury ve středoevropském prostředí z období románského a gotického, s úpravami a dostavbami z období renesance, baroka, klasicismu a historizujících slohů. Jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů v Česku vznikal postupně téměř osm století.

Rozsáhlý areál v Moravském Krumlově utvářený zámkem, hospodářským předzámčím a anglickým parkem zase představuje jako celek jedinečné architektonické, urbanistické a krajinářské dílo celorepublikového významu. Renesanční zámek v Rosicích má pak nadregionální význam nejen svými otevřenými arkádami s bohatou kamenickou reliéfní výzdobou.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit