ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

V Brně zasahovali detektivové NCOZ, zřejmě kvůli ukrajinské mafii

  • 15
V Brně v úterý večer zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Podle Radiožurnálu odnášela krabice ze služebny policie na náměstí Svobody. Místní policisté ovšem nebyli cílem akce.

„Mohu pouze uvést, že náš útvar provádí úkony trestního řízení. V tuto chvíli více informací poskytovat nebudeme,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Později upřesnil, že detektivové nezasahovali proti zdejšímu krajskému policejnímu ředitelství. To naopak s NCOZ spolupracovalo.

Podle informací Radiožurnálu, jehož redaktoři viděli kriminalisty odnášet z policejní služebny na náměstí Svobody krabice do zaparkovaných aut, se zásah týkal organizovaného vydírání ukrajinské mafie na území České republiky.

Nesouvisel tedy s korupční kauzou Stoka, kvůli které se příslušníci NCOZ objevili v březnu 2019 na radnici Brno-střed. Z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů policie později obvinila devět lidí včetně bývalého místostarosty a radního Jiřího Švachuly (dříve ANO).

,