Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Napřed motorkám fandil, pak sklář začal pro Grand Prix vyrábět trofeje

  12:18
Pohár pro nejlepší jezdce motocyklové Grand Prix, která se jede v Brně už o tomto víkendu, nachystal už potřetí za sebou uznávaný sklář a také fanoušek motorek Ondřej Strnadel z Valašského Meziříčí. Sám na MotoGP jezdí pravidelně.
Sklář Ondřej Strnadel při práci na trofeji pro letošní Velkou cenu Brna.

Sklář Ondřej Strnadel při práci na trofeji pro letošní Velkou cenu Brna. | foto: Josef Beneš

První podobu trofeje si kdysi ve svých představách načrtnul právě při cestě na Masarykův okruh, následně s představiteli okruhu navázal kontakt a od roku 2017 přebírají hvězdní světoví piloti trofeje z jeho dílny.

„Pro mne je to srdeční záležitost,“ neskrývá radost Strnadel, letos čtyřicetiletý výtvarník, vyučující ve Valašském Meziříčí na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské.

„Nějaký čas trvalo, než jsem se odhodlal lidi z okruhu oslovit. Napoprvé z toho ještě nic nebylo, protože už měli dohodu s někým jiným. Pak už to konečně do sebe zaklaplo,“ shrnul.

Minulý rok na březnovém mezinárodním veletrhu Handwerk Messe získal za své ručně foukané objekty Bavorskou státní cenu. Rád tvaruje sklo z volné ruky, bez použití formy. Při práci pro Grand Prix se u Strnadela naopak projevila vášeň pro motocykly, při níž si formu potřeboval vyrobit.

Z ptačí perspektivy tvar „jeho“ trofeje vychází z tvaru Masarykova okruhu, jeho zatáček a rovinek. První dvě verze v letech 2017 a 2018 se od sebe lišily jenom barevně, letos došlo i ke změně designu.

„Změnil jsem technologii. Předtím byly poháry foukané, letos jsou odlévané a za tepla dotvarované. Spodní část je pokovená titanem,“ popisuje Strnadel z odborného hlediska.

Laicky řečeno: předchozí trofej byla „dutá“ a její celek tvořila jen obvodová stěna. Ta stávající je z jednolitého kusu skla. Odráží se to i na váze; oproti dřívějším méně než dvěma kilogramům musí v neděli jezdci na stupních vítězů v Brně pozvednout nad hlavu tři a půl kilogramu vážící artefakt.

I sklář se těší, až sám nasedne na motorku

Pro Grand Prix dodává Strnadel po třech kusech pro každou z tří tříd a také pro Pohár konstruktérů. Na spodní straně podstavce je logo MotoGP. Dvě kopie se speciální úpravou podstavce pak předává do držení Masarykova okruhu.

„Jsme s jeho prací velmi spokojeni. Většinou podobu trofeje schválíme na první dobrou, nevracíme mu jeho návrhy jeden za druhým,“ říká Petr Boháč, mluvčí Automotodromu.

Konkrétně finální podoba letošní trofeje vzešla ze tří návrhů, které si Strnadel připravil. Vždy si je napřed načrtne tužkou na papír, pak nachystá vizualizaci. Po odsouhlasení se může pustit do práce.

Hlavní program MotoGP

Čtvrtek

  • 16.30–18.30 Prohlídka paddocku a pit lane pro držitele speciálních vstupenek
  • 17.00 Tisková konference za účasti Valentina Rossiho, Marca Márqueze, Mavericka Viňalese, Cala Crutchlowa, Brada Bindera a Karla Abrahama

Pátek

  • 9.00–11.35 První blok tréninků
  • 13.15–15.50 Druhý blok tréninků

Sobota

  • 9.00–11.35 Třetí blok tréninků
  • 12.35–15.45 Kvalifikační jízdy

Neděle

  • 8.40–10.00 Zahřívací kola
  • 11.00 Závod Moto3
  • 12.20 Závod Moto2
  • 14.00 Závod MotoGP

„Kresba na začátku je velmi důležitá,“ líčí sklář. „U první verze vznikla i vizualizace ještě před realizací, protože následně byla potřeba velká investice do železné formy. Čekalo se na vyjádření promotéra, jemuž se návrh poslal ke schválení. Díky tomu, že forma mi zůstala, jsem mohl letos už přímo na dílně zaimprovizovat a vyrobit trofej, která bude udělovaná teď v neděli,“ těší se Strnadel. Na Grand Prix tomu bude osobně přihlížet, mezi fanoušky nemůže chybět.

Při práci se musí držet pouze toho, že výsledná podoba trofeje i s přilepeným podstavcem nesmí vážit víc než čtyři kilogramy. Všechno ostatní je na něm - a na tom, co se bude líbit šéfům Masarykova okruhu.

„Díky tomu, že realizaci se věnuji sám, a vím, co mi materiál dovolí, jdou nápad a provedení ruku v ruce. Někdy si člověk něco vymyslí, jde na huť a přes dlouholeté zkušenosti není výsledek takový, jaký si vysnil. Někdy je výsledek ale ještě lepší než v jeho hlavě,“ přemítá Strnadel.

Tomuto procesu říká vzorování. Polotovar se vychladí, zařízne, zabrousí, a pak už zkušený výtvarník pozná, jestli je jeho cesta správná, nebo se vydat jindy. S tím, co vyrobil letos, je spokojený. „Proto jsem také tuto trofej předal, že?“ usmívá se.

Zdlouhavá je podle jeho slov i příprava podstavce a také zabrušování spodní plochy skla tak, aby byla dokonale rovná a na podstavec se dala přilepit. Používá speciální lepidlo na sklo, které se vytvrzuje UV zářením.

Speciálně si váží toho, že první trofej pro Grand Prix připravil před dvěma lety, kdy současný Masarykův okruh v roce 2017 slavil 30. výročí svého otevření. „To se hezky sešlo,“ říká.

Respekt je oboustranný. V kancelářích na okruhu jsou Strnadelovy trofeje vystavené na okrasu. Není vyloučeno, že jednoho dne se stanou ozdobou některé z charitativních akcí, kde by mohly být vydraženy ve prospěch dobré věci. „Zatím jsem tak neučinili, ale mimochodem je to velmi dobrý nápad,“ podotkl mluvčí Boháč.

Do doby, než se tak stane, se budou smět s poháry z Valašského Meziříčí polaskat jen ti skutečně nejlepší na světě. Strnadel se mezitím těší, až zase sám nasedne na motorku.

„Jsem aktivní fanda, jenom momentálně pasivní,“ pousměje se. „Teď jsem se zabavoval stavbou domu, motorka šla z garáže pryč. Ale je to otázka času, něco se pořídí. Pořád jsem motorkář,“ řekne hrdě.

Doprava na Masarykův okruh

MHD:

Od pátku do neděle pojedou mimořádné bezplatné autobusové linky 400 z Mendlova náměstí v intervalech od 2 do 30 minut podle poptávky. Z kempu a nově i z parkovišť v Žebětíně pojede k automotodromu okružní linka X. Také ta je zdarma a jezdí v měnících se intervalech od 5 do 30 minut.

Vlastním autem:

Pro příjezd do areálu Masarykova okruhu využije většina řidičů dálnici D1, a to přes sjezdy Ostrovačice a Kývalka. Oproti loňsku by však mohla být situace o něco jednodušší, protože už v tomto úseku neprobíhá rekonstrukce dálnice. Ta se přesunula k Brnu mezi sjezdy 190 a 194, takže i tak se dají očekávat kolony. Silničáři totiž podobně jako loni sice omezí běžnou údržbu na dálnici, dlouhodobé uzavírky ovšem platí.

  • Nejčtenější

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo přání dostala prodavačka ránu kladivem, další zastřelil falešný prodejce

5. května 2024

Premium Takřka dokonaný mord mladičké prodavačky v brněnském obchodě s moukou se v roce 1909 odehrál na...

Na to si přijdeš sám, radil Petr Štěpánek novému Jiříkovi v moderní Zlatovlásce

9. května 2024  17:35

Lákavou a zároveň zrádnou výzvu zdolává začínající herec Tomáš Weber. V nové verzi filmové...

Sedm kachňat napadalo do kanálu, strážníci je vylovili rybářským podběrákem

9. května 2024  15:26

Procházka kachní rodinky zaměstnala v úterý na jihu Brna tamní strážníky. Přivolala je žena, která...

Ať se dočká plných tribun, přejí si v Břeclavi. Zápasem uctí zemřelého hocha

9. května 2024  12:55

Poslední poctu svému spoluhráči Jakubu Pospíšilovi, který minulý týden zemřel poté, co na něj...

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...