Propad se nachází poblíž silnice mezi Sloupem a Ostrovem u Macochy. | foto: Antonín Tůma

Jeskyňáře zaujal propad u silnice, může jít o neprobádané krasové podzemí

  • 2
Zemský propad poblíž silnice mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem zaujal v těchto dnech jihomoravské speleology. Takzvaný závrt odhalil asi půl metru skalních stěn, což podle jeskyňářů značí, že jsou pod ním neprobádané podzemní prostory.

Takzvané závrty nejsou v Moravském krasu neobvyklé, většinou jde jen o metrový či několikametrový propad. Pro krasové oblasti jsou závrty dokonce typické, řada z nich je však zanesená sedimenty.

Závrt miskovitého tvaru u silnice mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem není jeskyňářům neznámý, v těchto dnech však začal znovu „pracovat“.  Speleologové jej pracovně nazývají podle příjmení majitelů pozemku „Horáčkův závrt“.

„Jeho střed se pomalu propadá. V poklesu se už obnažil asi půlmetrový svislý úsek skalních stěn předpokládaného jeskynního komína,“ uvedl na webu ochránců přírody zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

Pod závrtem není zatím známa žádná jeskyně, nejbližší jeskyně Amatérská je vzdálena něco přes 100 metrů a její chodby se nachází v hloubce cca 110 metrů pod povrchem. „Propad nepochybně indikuje podzemní prostory a je již v hledáčku speleologů,“ ujistil Tůma. 

Některé závrty mohou v krasu přinést zcela nové objevy. Například v roce 2019 speleologové v závrtu u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi pronikli do objevené propasti, tehdy naměřili její hloubku přes 30 metrů.

Výprava do Macochy. Nejslavnější propast v Česku uhrane krásou i pověstmi

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR prostor okolo závrtu chrání zatravněným pásem a případný speleologický průzkum podléhá jejímu povolení. Závrty obecně jsou v Česku ze zákona o ochraně přírody chráněny před poškozováním či zničením.

„V geologicky stabilní oblasti Českého masívu nehrozí zemětřesení podobná těm chorvatským, takže nepředpokládáme hromadný vznik propadů, které by ohrožovaly majetek a životy lidí,“ doplnil Tůma.

,