Ve věži kostela svatého Jakuba v Brně vznikne po rekonstrukci veřejná vyhlídka.

Ve věži kostela svatého Jakuba v Brně vznikne po rekonstrukci veřejná vyhlídka. | foto: MAFRA

Největší brněnský kostel se dočká opravy, na věži vznikne veřejná vyhlídka

  • 2
Kostel svatého Jakuba, který je největší v Brně, projde v příštích letech rekonstrukcí za 131 milionů korun. Na jeho devadesát metrů vysoké věži má vzniknout veřejná vyhlídka.

Gotický kostel svatého Jakuba, jehož historie sahá až do 13. století, patří mezi nejvýznamnější brněnské památky a hlavně za letních večerů se stává středobodem kulturního života města. 

Před šesti lety se uskutečnila rekonstrukce interiéru, na začátku příštího roku začnou práce na zevnějšku. Hotovo má být do září 2023.

„Bude se opravovat střecha, poškozené části krovů, kamenné prvky ozdob kolem kostela a také veliká okna. Uchycení skel je ve velice špatném stavu, je to potřeba udělat kompletně znova,“ popsal farář svatojakubské farnosti Jan Pacner.

Kvůli opravě oken se kostel pravděpodobně na nějaký čas uzavře pro veřejnost. Té naopak po skončení prací poslouží vyhlídka ve výšce 42 metrů, tedy zhruba v půlce devadesátimetrové věže.

„V báni kostela vzniknou vyhlídkové otvory. Zatím jde jít pouze ke krovům, takže samotná vyhlídka tam není. Bude to krásné místo, které by mohlo zvýšit atraktivnost a stát se lákadlem, kam budou lidé rádi chodit,“ nastínil Pacner. Vyhlídka v kostele má být nejvyšší v historickém centru Brna.

Farnost dostala státní dotaci ve výši 112 milionů korun, vzhledem k nárůstu cen se však musel program rekonstrukce přepracovat. Některé prvky jako varhany se prozatím vypustily. Farnost sama přispěje deseti miliony, stejnou částku plánuje „přihodit“ také Brno.

„Vedení města se shodlo na investiční podpoře rekonstrukce kostela, tento návrh bude ještě procházet zastupitelstvem. Jedním z hlavních důvodů, proč chceme v partnerství s farností pokračovat, je právě vznik vyhlídky,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Chceme, aby zde bylo místo nejen pro věřící, ale pro všechny. Místo, kde se budou moci dělat kulturní akce a lidé tu budou odpočívat. V rámci rekonstrukce se dodělá i vnitřní osvětlení,“ informoval Pacner.