ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Filip Bednář

Francie své pacienty s covid-2019 do Brna zatím nepošle, situaci zvládá

  • 56
Francie se rozhodla zatím neposílat své pacienty s covid-2019 do nemocnice v Brně. Lépe zvládá situaci, řekl premiér Andrej Babiš. Francouzský premiér Édouarde Philippe v telefonickém rozhovoru českému protějšku poděkoval za to, že Česko vyslyšelo víkendovou žádost.

„Moc děkoval, ale řekl, že zatím se u nich situace zlepšila, takže naši nabídku zatím nevyužijí. Že moc děkují za solidaritu, ale zatím to vyřešili jinak,“ řekl Babiš.

Na přijetí šesti francouzských pacientů byla připravena Fakultní nemocnice Brno. Odpoledne měli přiletět lidé připojení na umělé plicní ventilaci.

O pomoci jednal Babiš s francouzským velvyslancem v ČR. Stát nabídl Francii 14 míst, kromě Brna jsou další ve Fakultní nemocnici Motol a dalších zařízeních. Francouzská ambasáda za pomoc poděkovala na Twitteru:

V Brně jsou dvě fakultní nemocnice. Francouzské pacienty měla přijmout Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích, kde je také odběrový stan, provádějí se tam testy na koronavirus a také funguje odběrový tým, který jezdí přímo domů k lidem s podezřením na nákazu.

Nemocnice má zhruba stovku přichystaných lůžek pro pacienty s koronavirem a další stovky v záloze. O moravské pacienty s koronavirem v těžkém stavu se na pokyn vlády stará druhá Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se sídlem v centru, která má pro nejzávažnější případy onemocnění covid-19 vyčleněno 43 lůžek s plicními ventilátory. Nyní tam leží zhruba desítka pacientů.

Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou podlehlo nemoci covid-19 od 1. března do nedělního večera přes 7500 lidí. Na jednotkách intenzivní péče zdravotnických zařízeních leželo podle víkendových čísel ve Francii bezmála 7000 pacientů. V ČR je přes 4500 potvrzených případů nákazy koronavirem, hospitalizováno je méně než 400 lidí.