V Brně se bude očkovat na výstavišti, vakcínu dostane v neděli i Blatný

  • 24
Fakultní nemocnice Brno plánuje, že bude očkovat lidi vakcínou proti nemoci covid-19 v záložním špitálu na výstavišti. Ta sice vznikla pro případné pacienty s covidem-19, ale zatím zůstala nevyužitá. Do areálu fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích dnes dopoledne dorazil také nový mrazící box, kde je možné skladovat tisíce dávek vakcíny proti koronaviru.

Prvních 5 tisíc vakcín dorazí do Brna v neděli a poslouží zdravotníkům. V lednu by měla Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) dostávat podle jejího náměstka Ondřeje Ludky kolem 10 tisíc vakcín týdně pro veřejnost.

V polní nemocnici by se podle něj mohlo denně naočkovat až 1 400 lidí, zatímco v klasických ambulancích by to byly desítky.

V Bohunicích mají k dispozici několik mrazáků na minus 70 až 80 stupňů, v nichž může vakcíny skladovat. Další box přivezla dodavatelská firma také dnes dopoledne.

„Jsme schopní pojmout statisíce dávek, takže jsme naddimenzovaní s ohledem na to, co máme přislíbeno z ministerstva. Na leden je plán kolem 10 tisíc vakcín týdně, za měsíc je v plánu asi 40 tisíc dávek pro občany,“ uvedl Ludka. 

Další očkovací kapacity by měly nabídnout i nemocnice jako Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nebo krajské nemocnice.

Mezi prvními bude naočkovaný i ministr zdravotnictví

Prvních 5 tisíc vakcín dorazí do Brna v neděli. Očkování tu dostane ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vedení Fakultní nemocnice Brno a její zaměstnanci. 

„Evidujeme zájem asi 2090 zaměstnanců. Asi dva tisíce dávek dostane Fakultní nemocnice u svaté Anny. O 400 dávek projevily zájem brněnské městské nemocnice a zájem mají i krajské nemocnice,“ řekl Ludka.

Fakultní nemocnice Brno má přes 6 tisíc zaměstnanců. Podle Ludky se pracovníci budou očkovat mezi svátky, od ledna by měla přijít na řadu veřejnost. V plánu je naočkovat 1 200 až 1 400 lidí denně. 

Podle Ludky obstará péči v záložní nemocnice speciální tým, který byl připravený v záložní nemocnici i pro případ přijetí pacientů s koronavirem. Zatím ale stačila kapacita nemocnic v kraji. Ta je dnes proto nastavena do úsporného režimu.

Speciálnímu týmu, který se skládá z šesti lékařů a 18 sester a zasahoval například v minulosti při zemětřesení v Nepálu, pomůžou také dobrovolníci.

,