V Brně spočítají koniklece. Počítačová analýza má potvrdit význam lokality

  • 3
Každý rok zjara se na Kamenný vrch v Brně vydávají stovky turistů. Obdivují právě rozkvetlé koniklece. Jenže o tom, kolik jich na unikátní lokalitě přesně roste, nemají správci aktuální data.

K dispozici jsou pouze letité odhady. Podle nich na dvanácti hektarech brněnské přírodní rezervace roste 50 až 60 tisíc trsů konikleců velkokvětých. 

Teď se odborníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity pustí do sčítání těchto vzácných rostlin, které má potvrdit světový unikát oblíbené lokality. 

„Na základě počítačových analýz bude výsledné číslo velmi přesné, získáme vypovídající hodnotu,“ ujistil Vilém Jurek ze sdružení Rezekvítek, jež se o území stará. 

Aktuálně totiž musejí ekologové vycházet ze záznamů, které jsou až dvě desetiletí staré. A počty konikleců se za tu doby mohly výrazně změnit. 

Jen plocha, kde rostliny kvetou se podle Jurky posunula. A dnes se koniklece nacházejí i v místech, kde dřív nebyly. 

„Naopak jinde vymizely, hlavně proto, že je lidé sešlapali,“ uvedl Jurek s tím, že právě kvůli neopatrným návštěvníkům rezervaci hlídají dobrovolníci. „Je to nedůstojné řešení, ale vzhledem k neúnosné návštěvnosti na Kamenném vrchu a nedodržování pravidel chování v rezervaci jsem se k němu museli uchýlit.“ 

Největší letošní rozkvět konikleců se ještě očekává, proto Rezekvítek upozorňuje návštěvníky rezervace, aby byli při procházkách opatrní. 

„Návštěvníky prosíme zejména o to, aby v rezervaci chodili po cestičkách, nevodili psy, nejezdili na kolech, neodhazovali odpadky. Jsou to sice prosby, ale vše je podloženo zákonem nebo městskou vyhláškou a hrozí pokuta za nedodržení. Také jsme požádali městskou policii o namátkové kontroly,“ oznámilo už dříve ekologické sdružení.

4. dubna 2018