V téhle sestavě kapela Kern vystupovala od roku 2018 do roku 2023, kdy jí začala časově neohraničená pauza. Zleva kytarista Sláva Karásek, baskytaristka Iva Pospíšilová, bubeník Stanislav Fric, zpěvák Michal Konečný a kytarista Robi Křupka. | foto: Kernrock.cz

Kulmování vlasů, barevné trikoty i hraní v kůlně. Kytarista kapely Kern vypráví

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Festivaly, zábavy, koncerty. Brněnská kapela Kern na nich nechyběla už před listopadovou revolucí a její šlágry jako Blízko nás či Exploze zní dodnes. S melodickým metalem se prosadila za socialismu, po revoluci se ze sokoloven a plácků pro letní zábavy dostala až na velká pódia. Nyní si dává pauzu, aby nabrala nový dech, říká kytarista Sláva Karásek.

Kern ve své době bodoval v anketě Zlatý slavík, prodeje debutového alba „...od narození“ atakovaly statisícovou hranici pro udělení Zlaté desky, je po něm pojmenované regionální pivo z Černé Hory, prošel několika restarty a každoročně absolvoval desítky koncertů – až po ten před Silvestrem v Dolních Kounicích.

Nejméně na rok bude pro legendu melodického rocku a metalu, hrající od roku 1978, posledním. „Rozhodl jsem, že si dáme pauzu. Natvrdo, sám, ostatní jsou nešťastní, chtějí hrát. Cítím, že ji potřebujeme, abychom si uspořádali svoje věci a mohli se pokusit o něco dalšího,“ říká kytarista Sláva Karásek, zakládající člen Kernu. S úplným koncem nyní nepočítá. „Snad to tak ani nedopadne,“ vyhlíží.

Těžké to bylo hlavně z lidského hlediska. Léta s někým hrajete, on pak s vámi hrát nechce a tenhle rozchod mi vadil víc než konec kapely. Bral jsem to tak, že jsme skončili, nazdar bazar.

Sláva Karásek, kytarista, zakladatel skupiny Kern

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se