Josef Veverka | foto: koláž iDNES.cz

Za sladkou Pálavu vděčí vinaři skromnému šlechtiteli se šťastnou rukou

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Tak velkého růstu popularity žádná jiná odrůda vína u nás nedosáhla. Historie Pálavy je přitom poměrně krátká. Za jejím zrodem stojí Josef Veverka, který na ní začal pracovat v 50. letech minulého století. Od narození vinaře, který kromě Pálavy do odrůdové knihy zapsal ještě Aurelius, dnes uplynulo sto let.

Veverka pocházel ze zemědělské rodiny z Velkých Pavlovic na Břeclavsku, v níž získal první poznatky o pěstování vinné révy. Ty pak prohluboval studiem na Vyšší ovocnicko-vinařské a zahradnické škole v Mělníce a Vysoké škole zemědělské v Brně. 

O Pálavě se zpočátku říkalo, že nevoní jak tramín a není tak plodná jak müllerka. A vidíte, ukázalo se, jaký je to fenomén.

Miloš Michlovskývinař

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se