Brněnská přehrada - Ohňostroj

Brněnská přehrada - Ohňostroj - Kouzlo okamžiku | foto: Iveta Pavličková

Jihomoravská metropole patří festivalu zábavy

Od tohoto čtvrtka v Brně nebude plné dva týdny o zábavu nouze. Postará se o ni jedenáctý ročník festivalu Brno - město uprostřed Evropy. Jeho návštěvníci se mohou těšit na ohňostroje, balóny, řadu různých vystoupení, ale i sochy v ulicích města.

Davy lidí proudící městem, na Brněnskou přehradu i hrad Špilberk. Horkovzdušné balóny vzlétající k obloze, sedm ohňostrojů, pouliční divadlo, muzea otevřená dlouho do noci i jízdy historických dopravních prostředků. I takovou tvář bude mít letošní ročník festivalu.

"Některé jeho části, jako například páteční Noc kejklířů, jsou větší než v minulosti, další akce na program přibyly. Patří mezi ně sochařské Brno art open či bitva o Brněnskou přehradu," přiblížil Jiří Morávek z pořádající agentury Snip&Co. I přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis má letos o jeden ohňostroj navíc.

Letošní ročník zatím ještě nezačal a pořadatelé už plánují příští rok. Ten bude hned z několika důvodů mimořádný. Brněnská přehrada, nad níž ohňostrůjné společnosti z celého světa předvádějí nejkrásnější představení, totiž bude téměř bez vody. "Zatím nevíme, zda ani jak to přehlídku ovlivní," podotkl Morávek.

Na podobě festivalu se podepíše i předsednictví Česka v Evropské unii. Některý z ohňostrojů by měl na žádost Úřadu vlády oslnit evropské ministry na jejich jednání v Brně.