Hostel nabízí nocleh na operačním sále, ohrožuje ho však spor o dotaci

  • 12
I zdravý může skončit ve „špitálu“ a okusit atmosféru socialistické nemocnice. V Brně ji nabídne nově otevřený zážitkový hostel Franz Kafka Špitál v historické budově Úrazové nemocnice na Kolišti. Hosty budou obsluhovat lidé s postižením.

V hostelu s 21 pokoji a kapacitou do padesáti hostů najdou návštěvníci zařízení, jež pamětníci znají ze svých nemocničních pobytů před šesti desítkami let – postele na kolečkách s hrazdičkami, povlečení s modrými pruhy, plechové stolky, společné sprchy nebo nemocniční nástroje a přístroje z bývalého národního podniku Chirana.

Kdo chce, může se vyspat přímo na vykachlíkovaném operačním sále se „sledovacím“ vnitřním oknem a rozvodem rajského plynu na stropě.

Další specialitou je, že zdravé hosty obsluhují lidé s postižením. Celkem jich tu na malé pracovní úvazky našly zaměstnání přibližně tři desítky. „Jsme jediný špitál, kde o zdravé pečují nemocní,“ vyzdvihuje Pavel Paleček, ředitel obecně prospěšné společnosti Amerfo, která hostel provozuje.

Ve správě má rovněž podzemní protiatomový kryt v Husově ulici s muzeem totality, jenž také nabízí přespání, nebo sběrný ekodvůr RE-USE pro použité věci, které ještě mohou sloužit. Právě z nich pochází část špitálního vybavení, další dodala například Úrazová nemocnice, jež obměňovala inventář.

Hostel už od loňského podzimu fungoval ve zkušebním provozu, ale v březnu musel kvůli koronaviru zavřít. V úterý oficiálně zahájil ostrý provoz a přidal se tak k brněnským hotelům Anybody a Dům u Tomana, které už zážitkové noclehy nabízejí.

Pozdě zaplacené odvody

Název nemocnice odkazuje na světoznámého spisovatele Franze Kafku a na historii místa, kde se špitál nachází.

„Sídlila tu zdravotní pojišťovna, v jejímž pražském ústředí Franz Kafka pracoval. S kolegy z Brna se znal a ve svém deníku napsal, že má v budoucnu úmysl přestěhovat se do Brna. Zanedlouho nato ale zemřel,“ sděluje Paleček.

Právě Kafkovy romány a povídky mají hosté k dispozici na pokojích. Provozovatelé hostelu věří, že nabízejí unikátní zážitek za příznivou cenu, ubytování pro dva stojí i se snídaní do 600 korun.

„Rádi bychom se domluvili s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity, která buduje supermoderní zkušební nemocnici pro mediky, aby je k nám posílala na teambuildingy, a měli tak unikátní šanci porovnat, jak velký kus medicína za šedesát let urazila,“ přibližuje Paleček.

Jeho společnost chce v budově, jejíž část stále využívá Úrazová nemocnice jako inspekční pokoje pro lékaře, zprovoznit ještě muzeum a multifunkční sál. Zároveň však hrozí, že místo uskutečnění plánů bude muset zavřít.

„V tuto chvíli řešíme s ministerstvem práce a sociálních věcí problém s financováním, zatím neúspěšně,“ odhaluje Paleček, jehož spolek, kromě třiceti lidí v hostelu, zaměstnává ještě další zhruba padesátku handicapovaných. Ministerstvo práce mu však odmítlo poslat dotaci na platy ve výši 2,2 milionu korun kvůli nesplnění všech zadaných podmínek.

„Firma neuhradila povinné sociální a zdravotní odvody ve třetím čtvrtletí roku 2019 včas a vznikl jí tak dluh ve výši 162 658 korun. Tím nesplnila podmínku bezdlužnosti, která stanovuje nedoplatky v maximální výši 10 tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Kristýna Křupková.

Podle ní i ministryně Jany Maláčové nemohl resort postupovat jinak. Jestli je všechno v pořádku, měl podle jejich názoru zkontrolovat žadatel.

Město i kraj chystají pomoc

Paleček se hájí tím, že zdržení trvalo jen několik dní a zavinila jej účetní firma, která svou chybu přiznala.

„Opakovaně jsme se odvolali a požádali jsme, aby ministerstvo tvrdé hledisko zmírnilo, ale nepochodili jsme a zamítnutí potvrdila i ministryně Maláčová,“ popisuje Paleček, jenž s tímto verdiktem nesouhlasí.

„Nevzali v potaz, že jsme zdržení nezavinili, ani nepřihlédli k obdobným případům, kdy ministerstvo podmínky zmírnilo. Proto jsme na něj podali žalobu,“ informuje Paleček.

Podle ministerstva může Amerfo čerpat příspěvek do budoucna, to však neřeší jeho schodek z minulého roku.

Město Brno se za firmu postavilo. Spolku už poslalo 900 tisíc korun a má zájem na tom, aby fungoval dál.

„Je nehorázné, co se děje. Pár dnů zdržení je jen formalita,“ míní náměstek primátorky pro zdravotnictví Petr Hladík (KDU-ČSL), který se chystá navrhnout městské radě půjčku nebo překlenovací úvěr pro společnost do doby, než se věc vyřeší.

Podporu chystá i náměstek jihomoravského hejtmana pro sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD). „Na příští radu chci přijít s podporou půl milionu korun v rámci mimořádné dotace,“ slibuje.