Vracov oplakává Somra, po herci a bývalém brankáři chce pojmenovat ulici

  • 4
Svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků, výpravčí Hubička, co razítkuje pozadí mladé telegrafistky, je patrně nejznámější role Josefa Somra, byť jich jen ve filmech ztvárnil přes sedmdesát. Respektovaný herec zemřel v neděli ve věku 88 let. Do rodného Vracova na Hodonínsku přišla zpráva uprostřed hodového víkendu a město velmi zasáhla o to víc.

Vracovské hody jsou vyhlášené široko daleko a Somr byl na tento svátek krojů a lidových tradic podle místostarosty Petra Fridricha (nez.) vždy velmi hrdý. „Byl to nejen výborný herec, ale především skvělý člověk, hrdý patriot. Přestože už řadu let žil v Praze, nikdy na svůj rodný Vracov nezapomněl a vždy se k nám rád vracel,“ vzpomněl.

Josef Somr tady měl také chalupu, kterou před pár lety prodal, a ve Vracově má stále bratra. Fridrich se se Somrem naposledy potkal v srpnu 2019 při předávání čestného občanství. „Pozdravujte všechny moje milované Vracovjáky, všechny, kteří mě mají rádi! A taky ty, kteří mě rádi nemají,“ vzkázal tehdy herec. Z města mu i každoročně volali a přáli třeba k narozeninám.

Josef Somr se ve Vracově narodil jako prostřední ze tří bratrů a v první polovině 50. let 20. století byl brankářem místního fotbalového A-mužstva. Vystudoval gymnázium v Kyjově a v roce 1956 absolvoval brněnskou JAMU.

I divadelní fakulta v neděli vyjádřila upřímnou soustrast všem pozůstalým a vzpomněla na svého absolventa. Stejně tak Městské divadlo Brno, kde hrál mezi lety 1958–1961, například v inscenaci Tři kamarádi s Jaroslavem Dufkem a Ladislavem Lakomým. „Zemřel skvělý herec a nadmíru pokorný a skromný člověk. Milý Josefe, bylo nám ctí,“ uvedlo divadlo.

Josef Somr strávil poslední dny ve středočeském sanatoriu Na Pleši. Je držitelem Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii a Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

V jeho rodném městě právě budují novou obytnou zónu a místostarosta Fridrich chce, aby ulice nesla jméno hereckého velikána. „V našich srdcích a myslích bude žít věčně. Čest jeho památce,“ dodal.