Strážníci v Brně odchytávali bezmála dvoumetrového hroznýše.

Strážníci v Brně odchytávali bezmála dvoumetrového hroznýše. | foto: Městská policie Brno

Brněnští strážníci poprvé chytali exotického hada, byl to dvoumetrový hroznýš

  • 5
S takovým exotickým hadem se brněnští strážníci setkali vůbec poprvé. Minulý týden v úterý dopoledne odchytávali v trávě nedaleko domu v Bystrci téměř dvoumetrového hroznýše.

Na hada svinutého do klubka narazila žena nedaleko vchodu do bytového domu. Ihned proto zavolala strážníky.

„Strážník zvíře opatrně lapil a předal ho do péče specialistů,“ uvedla mluvčí brněnské městské policie Markéta Skřivánková.

Odchyt nebyl náročný, a to i proto, že byl had kvůli chladnému a deštivému počasí podchlazený. Než se o něj přihlásí majitel, zůstane v péči specialistů.

„Jde o hroznýšovce duhového žijícího převážně v jižní a střední Americe. Živí se myšmi nebo mláďaty potkanů,“ přiblížil herpetolog Petr Zajíček. Podle něj je pro tento druh ideální teplota okolo dvaceti osmi stupňů Celsia. 

Zajíček se ročně zabývá bezmála třicítkou nalezených plazů, nejčastěji jde o užovky červené v různých barevných mutacích. V Brně je podle jeho slov nejrozšířenější chov kober a chřestýšů, s výskytem hroznýšovce se tady setkal vůbec poprvé a zároveň před tímto druhem varuje, pokud by se jej snažil někdo chytit. 

„Jakákoli neodborná manipulace je nebezpečná a případné kousnutí tímto druhem může vést k poranění tepen,“ dodal herpetolog.