Soška slavného vojevůdce Evžena Savojského byla umístěna zpět na kamna v tzv....

Soška slavného vojevůdce Evžena Savojského byla umístěna zpět na kamna v tzv. Vlaštovčím hnízdě na hradě Špilberku. (18. července 2022) | foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Po válce soška Evžena Savojského zmizela, teď se kopie vrátila na Špilberk

  • 2
Byl sice malého vzrůstu a neduživý, ale jeho činy byly velké. Evžen Savojský se do dějin zapsal jako jeden z nejvýznamnějších vojevůdců evropské historie. A nyní se mu na hradě Špilberku v Brně dostalo pocty. Po tři čtvrtě století se tam na původní kamna vrátila jeho soška, která se po roce 1945 ztratila.

V letech 1940 až 1941 prošel hrad Špilberk rozsáhlou rekonstrukcí. Během níž se na jižní terase vybudovala věžovitá nástavba, která dostala název Vlaštovčí hnízdo. Její reprezentační prostory sloužily jako společenské místnosti pro důstojníky německé posádky na Špilberku.

Součástí její výzdoby se stala dvoje kachlová kamna s malovaným dekorem s motivy z historie Moravy a Svaté říše římské.

„Kamna v místnosti Evžena Savojského byla završena majolikovou jezdeckou soškou tohoto slavného vojevůdce. Po roce 1945 se však ztratila,“ přiblížila mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová.

Na hrad se nyní vrátila její kopie. „Po více než tři čtvrtě století je umístěna na původní kamna. Tento počin je také součástí rekonstrukčních a obnovovacích prací, které na Špilberku posledních 30 let probíhají,“ vysvětlil ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Není jasné, kdo sošku tenkrát odnesl.

Přestože rodiče Evžena Savojského rozhodli, že si bude budovat kněžskou kariéru, zajímalo ho vojenství. Ačkoli byl Evžen Savojský jako princ rakouský rodem Ital, vyrůstal ve Francii na dvoře krále Ludvíka XIV.

Jako vojevůdce panovníkovi nabídl své služby, ten však odmítl a Savojský odešel z Francie a vstoupil do armády největších nepřátel Francie, a to Habsburků. Ve válce o španělské dědictví se pak dokonce postavil po boku Habsburků proti své rodné Francii.

Dochovaly se původní plány kamen

Muzeum se pro výrobu nové sošky rozhodlo oslovit rakouskou firmu Keramische Werkstätte Angermayer, z jejíž dílny pocházejí kamna.

„Byla založena v roce 1927, působí už ve čtvrté generaci a patří mezi nejvýznamnější výrobce kachlových kamen v Evropě. Její originální výrobky vlastní i řada evropských muzeí, včetně Uměleckoprůmyslového muzea ve Vídni,“ podotkl Šolc.

Firma má bohatý archiv, který obsahuje plány a modely její produkce. Patří mezi ně i původní plány kamen vyrobených pro Špilberk. Firma tak keramickou sošku prince Evžena Savojského vyrobila podle původních plánů. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout na prohlídkovém okruhu Příběh hradu.