Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Designér se dostal na okraj fyzikálních zákonitostí, jeho vázy klamou tělem

  6:13
Mikulovský designér Daniel Piršč je mistrem svého řemesla. Je autorem několika ikonických produktů, například proslulých 3D tapet, slánky Zepelin, misky Tralalák nebo šálku Maryša. Díky jeho talentu, kreativitě, výjimečnému designu i preciznímu zvládnutí náročných a neobvyklých technologických postupů se stal uznávaným designérem nejen v České republice, ale také v zahraničí.

Mikulovský designér Daniel Piršč je mistrem svého řemesla. Je autorem několika ikonických produktů, například proslulých 3D tapet, slánky Zepelin, misky Tralalák nebo šálku Maryša. | foto: archiv Daniela Piršče

Šestapadesátiletý designér a majitel porcelánové manufaktury Daniel Piršč, který působí v Mikulově, byl koncem ledna nominován na prestižní cenu Czech Grand Design 2022 v kategorii Designér roku.

Ocenění v jedné z osmi kategorií má šanci vyhrát celkem osm desítek tvůrců i firem, přičemž Piršč se dostal do výběru za svou limitovanou kolekci porcelánových váz Barzoj.

„Každá taková věc potěší. Nominované vybírá komise sestavená z lidí, kteří této oblasti rozumějí. Samozřejmě je to dobré, přece jenom je to však pouze nominace. Jdu pořád po své cestě, to, co dělám, pořád dělat budu,“ komentuje účast mezi nejlepšími mikulovský designér.

Rodák z Ostravy a absolvent uměleckoprůmyslové školy v Praze má od roku 2005 vlastní studio na malosériovou výrobu Pirsc Porcelain v mikulovské Koněvově ulici. Jeho součástí je i galerijní prostor.

„Svou Prahu jsem si už odžil. Na Mikulově se mi líbí jeho genius loci, přátelé a relativní klid,“ vysvětluje, proč ho ani po letech neláká přesunout se do jiného, většího města. Jeho studio sídlí v domě bývalého hostince U Divokého muže, ve kterém se zaměřuje na design porcelánu. „Přes týden ve studiu pracujeme, ale když k nám někdo přijde, tak ho samozřejmě pozveme dál,“ říká designér.

Nominace na Czech Grand Design ukazuje, že Pirščova práce nezůstává bez povšimnutí. Jeho vázy nejnovější kolekce Barzoj, u kterých se designér dostal až na samotný okraj fyzikálních zákonitostí, jsou výjimečné překvapivou optickou iluzí.

Zatímco klam klasického tvaru starověké amfory způsobuje, že se vázy jeví jako symetrické, není tomu tak. Pouhé otočení či změna úhlu pohledu odhalí, že křehké nádoby bílé barvy jsou ve skutečnosti netypicky zploštělé.

Ve výběru názvu loňské kolekce inspirovala designéra elegance a síla stejnojmenného plemena chrtů. Barzoj zahrnuje tři typy unikátních porcelánových váz Octopus, Amfo a Lion, přičemž od každé bylo vytvořeno třicet kusů. K mání už ale nejsou. „Zrovna domlouvám výstavu na milánském veletrhu, který se bude konat v dubnu. Na ten už jsou zamluvené všechny vázy, které jsem ještě nestihl prodat,“ přibližuje Piršč.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Jedna z váz je ještě v prodeji v pražském centru současného umění Dox za téměř 50 tisíc korun. „Ostatní jsou už v rámci Česka rozebrané. Pokud by si někdo chtěl tuto vázu koupit, tak to možné je, ale v jiných českých galeriích nikoliv,“ upozorňuje.

Mikulovský designér přiznává, že vytvořit vázy nebylo snadné a nejeden kus se mu při tvorbě rozbil. „Není to jednoduché, porcelán je totiž trošku náročnější médium. Před prvním výpalem je váza úplně křehká věc. Musí se s nimi zacházet velmi opatrně. Není to hrnek,“ vysvětluje.

Směrem klamavé vizuality chce ostatně pokračovat i nadále. „Vázy Barzoj jsou takové první výstřely. Chci se zabývat tím, co je, či není pravda. Zda to, co vidíme, pravda je, či není,“ odhaluje Piršč, kam by chtěl, aby se jeho další tvorba ubírala. Vytvořit jde podle něj vše, nejdůležitější je však samotná idea. „Technologie se poté dá už vždy nějak srovnat a vymyslet tak, aby bylo možné produkt vyrobit,“ tvrdí.

Žádané porcelánové tapety

Mezi jeho další významná díla patří světově jedinečné porcelánové tapety rozličných barev a tvarů, které designéra výrazně proslavily. „3D tapety jsou svobodný produkt, který se mnou jde už léta. Zatím ho zákazníci stále chtějí, protože je velmi variabilní. Člověk si z nich může postavit, co chce,“ vyzdvihuje.

„Zákazník si může vytvořit svůj vlastní vzor – tím, že si nakoupí určitý typ, určitou barvu, určité množství. A samotnou skladbu 3D tapety či výsledný tvar si už může každý pořešit sám,“ poukazuje Piršč.

Známé jsou také například jeho slánky Zepelin. Ty vytvořil v bílé, platinové a zlaté variantě, přičemž jejich podoba i název vychází ze stejnojmenné proslulé vzducholodě.

Pirščova díla jsou zastoupena v soukromých i státních sbírkách a byla vystavena mimo jiné v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze nebo v Londýně, New Yorku, Sydney, Pekingu a na výstavě Expo v Šanghaji.

„Je umělcem vizionářem, důsledným řemeslníkem a technologem s odvahou v použití materiálu v nečekaných souvislostech,“ řekla o něm Karolína Trllová z brněnské Richard Adam Gallery, kde designér v rozmezí let 2014 a 2015 také vystavoval. Na cenu Czech Grand Design byl Piršč v minulosti nominován už několikrát. Slavnostní vyhlášení letošních vítězů se koná 21. března.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...