ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Postcovidový syndrom trápí půl procenta Čechů. Méně, než experti čekali

  • 7
Výsledky studií o následcích onemocnění covidem-19 jsou příznivější, než odborníci očekávali. S tímto závěrem půjdou do 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti, který se koná na konci týdne v Brně. Těžší následky sledují lékaři především u pacientů, kteří prodělali některou z prvotních variant covidu.

Přednosta Plicní kliniky královéhradecké fakultní nemocnice Vladimír Koblížek se domnívá, že se z covidu-19 stala víceméně běžná nemoc. Tento jev přikládá tomu, že nadpoloviční část české populace již covid prodělala. „Velká část osob v Česku je navíc naočkovaná, někteří lidé i více dávkami,“ vysvětlil Koblížek.

Důležité je podle něho zabývat se následky prodělání této nemoci. Téma postcovidového syndromu se objeví i na programu 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti od čtvrtka do soboty v Brně.

„Odhadujeme, že postcovidovým syndromem v současné době trpí přibližně půl procenta celé populace,“ oznámil přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice v Brně Milan Sova. Problematické následky se podle jeho závěrů většinově týkají lidí, kteří prodělali některou z počátečních variant covidu.

Podzimní vlna covidu je tu, čísla rostou. Experti doporučují novou vakcínu

Výskyt postcovidového syndromu důkladně sledovali odborníci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Všem pacientům s covidem jsme po jejich první hospitalizaci nabídli možnost obrátit se v případě problémů na naše postcovidové centrum. Z 3 880 oslovených navštívilo naši ambulanci 267 osob. Tedy méně než deset procent z těch, kteří akutní covid přežili,“ řekl Koblížek.

Nejčastěji bývalí pacienti v Hradci Králové hlásili potíže s dýcháním a výraznou únavu. Mezi dalšími následky se objevily také ztráta čichu a chuti, těžké poruchy spánku, bolesti hlavy nebo potíže se srdcem.

U lidí, kteří při covidu dostali umělou plicní ventilaci, se odborníci obávali zjizvení plic, což by vedlo k závažným dýchacím potížím. „I u pacientů, kteří měli těžký průběh, se většinou velká část nálezu postupně vstřebala a plicní funkce se u nich vrátily k normě,“ dodal Sova. Výsledky studií týkajících se následků covidu-19 jsou tedy pozitivnější, než odborníci původně čekali.

11. září 2023