Strážníci v Brně kontrolují nově zavedené rezidentní parkování.

Strážníci v Brně kontrolují nově zavedené rezidentní parkování. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Třetina aut jezdí do centra Brna bez povolení, strážníci začnou trestat

  • 13
Konec tolerance nepovolených vjezdů do historického centra Brna vyhlašují zdejší strážníci. Po zavedení nových pravidel 1. září stále do centra míří zhruba třetina řidičů neoprávněně, od příštího týdne je za to čekají pokuty.

Po zavedení rezidentního parkování mohou do nejužšího centra Brna přijet pouze vozy s uděleným oprávněním.

Kdo se o vjezd pokusil bez něj, dosud od strážníků dostal pouze upozornění. Na začátku září to bylo zhruba šest z deseti řidičů, kteří do centra zamířili.

„Od poloviny září se situace výrazně zlepšila a oprávnění chybělo přibližně třiceti procentům vozidel. Kolem tohoto čísla se však hodnoty ustálily a dále se nezlepšují,“ upozornil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Od pondělí, tedy po skončení Mezinárodního strojírenského veletrhu na brněnském výstavišti, proto nastane přísnější režim a provinilce proti novým pravidlům čeká pokuta nebo správní řízení.

„V době veletrhu zavítá do Brna mnoho návštěvníků z jiných měst i ze zahraničí. Nový systém neznají a proto s represí počkáme. Stejně tak jsme dali čas místním, aby si na novinky zvykli,“ sdělil ředitel brněnské městské policie Luboš Oprchal.

Pokuta za porušení zákazu vjezdu se bude pohybovat do dvou tisíc korun. „Neoprávněné vjezdy do oblastí označených jako pěší zóny postoupí strážníci automaticky do správního řízení,“ podotkl Ghanem.