Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkovat už se v bývalé Bohémě nebude. Prostor chtějí zpět umělci, Brno váhá

  6:14
Nechvalně ji proslavil Zdeněk Pohlreich, když restauraci v Janáčkově divadle před dvanácti lety navštívil s pořadem Ano, šéfe! Pak se v době pandemie prostor bývalé Bohémy proměnil v očkovací centrum a sloužil i jako kontaktní bod pro ukrajinské uprchlíky. Teď přízemí Janáčkova divadla opět zeje prázdnotou, což by ředitel Národního divadla Brno rád změnil.

„Ani po pěti letech od velké rekonstrukce Janáčkova divadla stále není hotovo a není jasné, co v přízemí bude. Pro nás je priorita využít ho pro kulturní aktivity, jak to bylo zamýšleno už při stavbě. Musíme investovat energii do rozvoje publika, získávat nové generace a přitáhnout je k divadlu,“ vysvětlil ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser s tím, že od velkých divadel se dnes už očekává komplexní zážitek a taková centra bývají i v tuzemsku standardem.

V edukačním a kreativním centru s kavárnou by nabízeli besedy s dramaturgy, workshopy, herecké a pěvecké kroužky, scénografické dílny, taneční pro dospělé a přes léto příměstské tábory.

Zázemí by tam našla i baletní škola. „O ni je enormní zájem u dětí i dospělých, ale nemáme adekvátní prostory, takže můžeme vzít jen zlomek. Přitom je to zisková aktivita,“ dodal Glaser. Díky grantu mohli zaměstnat lektorky, které v minulé sezoně uspořádaly přes 80 akcí pro všechny věkové skupiny a na letošek toho chystají ještě více.

Jasno o využití prostor přitom mělo být už na konci roku 2019, kdy se tehdejší radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti) přikláněl právě k variantě kreativního centra.

Ve hře je univerzita i kulečník

Teď však takové plány nejsou vůbec jisté. Podle informací MF DNES se mezi návrhy na využití objevila i kulečníková herna a město jedná také s Masarykovou univerzitou. Jisté tak zatím je, že očkovat se tam už nebude. „Klinika Podané ruce provozuje ambulanci praktického lékaře v Brně ve Vídeňské ulici, kde očkování stále nabízíme. Zároveň jsme tam schopni zajistit větší prostor, pokud by to bylo s další covidovou vlnou potřeba,“ sdělila mluvčí Podaných rukou Johana Ryšavá.

O jiném využití prostor podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka vedení města zatím nerozhodlo. „Další využití Bohémy se prověřuje. Vedení divadla projevilo zájem vybudovat moderní edukační a kreativní centrum, u něhož v tuto chvíli neznáme případné náklady na realizaci. Další možností je využití prostor Masarykovou univerzitou, s níž vedeme jednání,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Město totiž zároveň řeší havarijní stav budovy na Moravském náměstí, kde sídlí Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala. Zatímco divadlo našlo dočasný azyl v Dělnickém domě v Židenicích a město pro něj chystá úpravy sálu Břetislava Bakaly, náhradní prostory pro Scalu jsou zatím ve hvězdách.

Pohlreich se vrátil do brněnské Bohémy. Restaurace skládá reparát

„Při diskusích o náhradních prostorách za kino Scala zazněla od představitelů města zmínka o bývalé Bohémě. Nešlo však o žádnou oficiální nabídku. Očekáváme, že během podzimu budou pokračovat usilovná hledání náhradních prostor za Scalu. Pokud bude možnost prohlídky prostor, jako jsou Bohéma či Kino Art a další, uvítali bychom ji,“ reagoval mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

I přes tato jednání se divadlo myšlenky na edukační centrum nevzdává, náklady na opravy bude znát do konce září. Aktuálně totiž zpracovává architektonickou studii, kterou následně předloží radním. „Chceme být připraveni, abychom poté hned mohli nabízet všechny doprovodné programy. Náklady na úpravy zatím neznáme, ale hrubé odhady mluví o nižších desítkách milionů,“ odhadl Glaser.

Při velké rekonstrukci budovy se tyto prostory totiž neupravovaly. Původně se počítalo s tím, že se zrekonstruují až na míru nového provozovatele restaurace. K tomu už však nedošlo.

Muzejku nájemce neopustil

Kromě těchto plánů přišel Glaser také s rozšířením programu pro letošní sezonu v Redutě. Ohledně ní se na jaře vedl spor, když primátorka Markéta Vaňková (ODS) chtěla, aby polovinu hracích dnů přenechala Divadlu Bolka Polívky.

K tomu nakonec nedošlo, ale od města dostal ředitel úkol využít Redutu kreativněji. „Úkol splníme. Rozšíříme aktivity festivalu Divadelní svět Brno a od prosince budeme po celý rok jednou za měsíc do Reduty přivážet představení pražských i mimopražských divadel,“ prozradil Glaser, že vyplní i poslední volné okénko v hracím programu.

Nájemce známé restaurace se pře s Brnem, podal i trestní oznámení

Stejně jako u bývalé Bohémy, ani o využití dalšího prostoru v centru není zatím jasno. Nájemce kavárny Muzejka v Berglově paláci na Moravském náměstí dostal od města už na jaře výpověď z nájmu a do konce května se měl vystěhovat.

Vedení města tak učinilo po osmi letech, kdy měla společnost Gattamelata dlouhodobě problémy s placením nájemného či záloh na energie. „Dosud nevyklidila a nepředala prostory Muzejky, město s ní vede soudní spor,“ uvedl Poňuchálek. Jakmile budou prostory prázdné, nabídne je město dalším zájemcům.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...