Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barva, pěna a říz odhalí kvalitní pivo, poradil on-line vrchní sládek Starobrna

  6:12aktualizováno  15:12
Ve starobrněnském pivovaru se pivo vaří téměř osm století. Jak se za tu dobu měnily výrobní technologie i receptury, se mohli čtenáři v on-line rozhovoru brno.iDNES.cz zeptat Tomáše Pluháčka. Je jedním z mála lidí, kteří mají každodenní pití alkoholu v popisu práce. Od března se jako vrchní sládek a manažer pivovaru v jedné osobě stará o kvalitu piva tradiční brněnské značky.

Vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček hostem on-line rozhovoru | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Hned první otázka se zaměřila na chuťové vlastnosti piva. Respektive jejich změnu. "Když jsme se před deseti lety přistěhovali do Brna, tak mi Starobrno vůbec nechutnalo. V posledních pár letech si ho ale s chutí dám. Je to tím, že už jsem si na jeho chuť zvyknul, nebo se něco stalo s recepturou nebo výrobní technologií a pivo se nějak změnilo k lepšímu?" zajímalo čtenáře s přezdívkou trenér.

ON-LINE ROZHOVOR

Přečtěte si všechny odpovědi vrchního sládka starobrněnského pivovaru - zde

Pluháček, který odpovídá společně s tiskovou mluvčí pivovaru, v odpovědi chválou nešetřil. "Opravdu během posledních 10 let došlo k výraznému zmodernizování našeho pivovaru. Nejvíce se investovalo do výrobního zařízení na kvašení a dokvašování piva. To příznivě ovlivnilo chuťové vlastnosti piva," popsal.

"Další investice šly do stáčecích linek a zejména do nové varny. Podtrženo a sečteno, na výsledném produktu je to znát a reakce našich konzumentů nám dávají zapravdu," pochválil jihomoravský mok.

Nevzali mě na vysokou, šel jsem do pivovaru

"Co Vás vlastně vedlo k tomu, že jste šel studovat pivovarnictví? Neláká Vás mít svůj vlastní minipivovar?" zajímal se čtenář štamgast.

Dozvěděl se, že cestou k povolání, o které mnozí jen sní, může být i zdánlivý neúspěch. "Obrovská náhoda, po střední škole jsem se nedostal na vysokou a při procházce městem jsem narazil na pivovar a šel jsem se zeptat na práci. Rok jsem tam zůstal pracovat jako dělník ve výrobě. Chytlo mě to, tak jsem se přihlásil na vysokou školu se zaměřením na pivovarství," vzpomínal sládek.

Vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček hostem on-line  rozhovoru

Jakožto na odborníka přes pivo se na Pluháčka obrátil poetr968. "Co byste doporučil laikům, jak se dá poznat dobré pivo? Nemyslím konkrétní značku. Jsou pro jeho degustaci nějaká základní pravidla?" pídil se.

"Důležité je hned na začátku, jak pivo vypadá, jak je natočeno, důležitá je barva a hustá stabilní pěna. Pivo má mírně vonět po chmelu a neměla by tam být žádná cizí vůně, jako např. po ovoci či kvasnicích. Když se napijete, měli byste lehce podržet na jazyku, aby se mohla projevit hořkost. Ta by měla být příjemná, neulpívající. Pivo by mělo osvěžit, musí tedy mít vyšší říz a vybízet k dalšímu napití," vysvětlil sládek.

Čtenáři brno.idnes.cz vědí, že není důležité jen pivo, ale i to, co si dá člověk k němu. "Co vy osobně radíte k pivu přikusovat?" zeptala se proto Pepina.

"S chutí našeho piva se snoubí lahodná chuť moravských specialit: já sám si rád dám klobásku, dobré uzené, nebo chuťově výraznější sýr... Ale rád si ho dám jen tak," odpověděl Pluháček.

Pivo jako osud

Prakticky celá kariéra šestatřicetiletého muže, který vystudoval pivovarnictví na Vysoké škole chemicko-technologické, je spjata s pivovarem Starobrno. Nejprve pracoval přímo ve výrobě, pak jako operátor při instalaci nových tanků ke kvašení piva.

Pět let působil ve funkci šéfa stáčírny lahví. Jako vrchní sládek začínal v pivovaru Hostan ve Znojmě, kde strávil tři a půl roku. Poté se ve funkci manažera dodavatelského řetězce vrátil zpět do brněnského pivovaru.  

Při odpovědích mu asistovala mluvčí pivovaru Kateřina Eliášová, která do společnosti Starobrno nastoupila před třemi lety. Je členkou nejužšího vedení českého Svazu pivovarníků a sladařů.

Starobrno patří Heinekenu

Brněnský podnik, který zaměstnává čtyři stovky lidí, před šesti lety ovládla nizozemská skupina Heineken a spolu s ním začlenila do své skupiny další velké pivovarnické společnosti: Královský pivovar Krušovice a skupinu pivovarů Drinks Union. Množstvím uvařeného piva se tak řadí na třetí místo v republice. Samotné Starobrno přitom ročně vyrobí téměř milion hektolitrů piva.

V sobotu 5. září se brněnský pivovar otevře veřejnosti. Tradiční akce s nabitým kulturním programem a ochutnávkou piva se těší velké oblibě, v minulém roce se jí zúčastnilo dvanáct tisíc lidí a vypilo se 260 sudů starobrněnského piva.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Snažíme se, aby lidé věděli, co nosí, říká tvůrkyně folklorních oděvů

1. května 2024  12:15

Před deseti lety dostala Veronika Hrubá Krásná k narozeninám tričko se třemi ručně malovanými...

Návrat po šesti letech. Kometu posílil Hynek Zohorna, útok doplnil ještě Říčka

1. května 2024  11:27

K hokejistům Komety Brno se po šesti letech strávených na zahraničních angažmá vrací útočník Hynek...

Věřím, že v nároďáku to zase přijde, říká Kubalík po protrápené sezoně

1. května 2024  9:59

Na minulé mistrovství světa v Praze před devíti lety se byl útočník Dominik Kubalík podívat jako...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...