Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

  10:07aktualizováno  13:37
Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a kraje za pronájem dráhy za nakonec zrušenou Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v roce 2021. Krajský soud v Brně ve čtvrtek žalobu zamítl.
Masarykův okruh v Brně z letadla

Masarykův okruh v Brně z letadla | foto: Radek Miča, MAFRA

Peníze chtěl Automotodrom vyplatit od spolku vytvořeného společně Brnem a Jihomoravským krajem, který měl pořádání závodu na starosti. Zároveň od něj také žádal úhradu vynaložených nákladů za opravy dráhy. Dohromady se jednalo o zhruba 50 milionů korun.

Obě pohledávky provozovatel brněnského Masarykova okruhu přihlásil do insolvenčního řízení po úpadku spolku. Insolvenční správce pohledávky popřel, stejně tak před ním učinil i spolek s odůvodněním, že si průběžné opravy neobjednal. S tím však Automotodrom nesouhlasil, obrátil se proto na soud, který tak řešil nárok na uznání pohledávek.

Podle soudkyně Kláry Vašákové je rozhodující, že nemohla existovat nájemní smlouva mezi spolkem a Automotodromem, která by umožnila odjet závody v roce 2021, bez promotérské smlouvy s promotérskou společností Dorna.

Automotodrom získá více peněz za zrušené MotoGP. Soud uznal část pohledávek

„Mám za to, že smlouva promotérská byla velice úzce vázaná na smlouvu nájemní, která na ní byla jednostranně závislá. To znamená, že bez promotérské smlouvy nemohla nájemní obstát. Proto nemohla Automotodromu vzniknout škoda jako taková,“ vysvětlila soudkyně s tím, že rozhodovala o možnosti vzniku škody, nikoliv nájemném.

„Podle promotérské smlouvy bylo povinností spolku obstarat areál, což spolek zajišťoval prostřednictvím nájemní smlouvy. Podmínkou přitom bylo zařazení brněnského závodu do kalendáře. Pokud nedošlo k uzavření promotérské smlouvy, musela padnout i nájemní. Nebylo možné hradit 27 milionů korun za pronájem i za situace, kdy se závod nejel,“ upozornila Vašáková.

Spolek nemohl být žádostí o opravu zaskočen, míní soudkyně

O nezařazení brněnské MotoGP do kalendáře závodů v roce 2021 informovala Dorna v listopadu 2020. Její odjetí podmiňovala kompletní rekonstrukcí okruhu včetně nového povrchu, která by vyšla nejméně na 100 milionů korun. Opravy spolek odmítl i kvůli tomu, že mu na ně nechtěl přispět stát.

Vašáková zdůraznila, že požadavek na nový asfalt zazníval od Dorny minimálně od roku 2015.

„To, že z něj Dorna nakonec vždy nějakým způsobem ustoupila, spokojila se s částečnými opravami a trať získala homologaci pro předchozí ročníky konání závodu, neznamená, že by se spolek mohl cítit zaskočeně, když Dorna požadovala kompletní položení nového povrchu. Bylo to písemně dáno. Každý rok ten požadavek zazněl,“ poukázala soudkyně s tím, že pro spolek nemohlo jít o překvapivou žádost.

Nezařazením závodu do kalendáře se ovšem podle soudu stalo nemožné uspořádat závod v nadcházejícím roce a zanikla tak i nájemní smlouva, i když ji spolek s Automotodromem uzavřely několik měsíců předtím. Později v lednu 2021 spolek dokument formálně vypověděl. V nájemné smlouvě bylo uvedeno, že jejím účelem je výlučně pořádní závodu MotoGP.

„Soudkyně se přiklonila k jednomu ze stěžejních argumentů naší obrany, která ostatně zaznívala od začátku. Insolvenční správce se vyjadřoval stejným způsobem,“ uvedl advokát Richard Feichtinger, který u soudu zastupoval spolek. Ten se v průběhu řízení připojil na stejnou stranu barikády jako insolvenční správce a čelil žalobě Automotodromu. Právník Ondřej Pecák zastupující insolvenčního správce Jana Langmeiera se ze čtvrtečního jednání omluvil.

Promotérská smlouva nehrála roli, argumentoval obhájce Automotodromu

Spolek se proti verdiktu neodvolá, totéž lze čekat také od insolvenčního správce. Zda se bude bránit Automotodrom, není v tuto chvíli jasné. Advokát Petr Syrovátko odkázal na šéfku Automotodromu Ivanu Ulmanovou. Ta rozhodnutí respektuje, i když přiznává, že je pro firmu zklamáním.

„Naší povinností je vždy jednat s péčí řádného hospodáře, což v tomto případě znamenalo vydobýt pohledávku. Na druhou stranu oceňujeme, že soudkyně odmítla většinu argumentů spolku, včetně tísně při uzavření nájemní smlouvy či nemožnost plnění. Rovněž při odůvodnění rozsudku zaznělo, že byla nájemní i promotérská smlouva spolkem porušena, a to v rozsahu povinností provedení oprav dráhy,“ reagovala Ulmanová s tím, že zváží odvolání.

Závislost obou smluv Syrovátko v závěrečné řeči před vynesením rozsudku rozporoval. Za sporný tento argument označila také Ulmanová. „Jak může být promotérská smlouva závislá na nájemní? Pokud by uzavřely Dorna a FIM (Mezinárodní federace motocyklistů – pozn. red.) se spolkem jinou smlouvu, nepojmenovanou, gentlemanskou, na základě které by realizovaly MotoGP, tak naší povinností bylo jen poskytnout spolku okruh na základě toho, že o to požádá. Promotérská smlouva v tom nehrála žádnou roli,“ argumentoval Syrovátko.

V první větvi celého sporu už soud rozhodl loni v polovině září. Automotodromu uznal jako oprávněných pouze zhruba pět milionů korun vynaložených na opravy, zbytek z víc než 20 milionů zamítl. Insolvenční správce se proti rozhodnutí odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Rozsudek proto není dosud pravomocný.

Jak se brněnská Velká cena silničních motocyklů chystala v roce 2018:

31. července 2018

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

Mrázek měl skvělou rozehrávku, ocenil Rulík. A góly? Nevyhověli jsme si, řekl

4. května 2024  19:56

Jediný gól zůstává ve statistice českého výběru na brněnském turnaji, posledním před začátkem...

Kvůli vlastnímu tetování vyhledala tatérka čarodějku z kmene lovců lebek

4. května 2024  11:28

Nágové, jedni z nejobávanějších lovců lebek, svým nepřátelům sekali hlavy jako vítězné trofeje....

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Bohatá, úspěšná, ale sama, říká o Coco Chanel choreograf. Připravil o ní balet

3. května 2024  14:47

Přes deset let vede balet Národního divadla Brno (NdB) slovenský choreograf a bývalý špičkový...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....