V jedné ze zásobních jam u velkomoravské vesnice na území dnešních Mutěnic se nacházely kostry člověka a psa. | foto: Ústav archeologické památkové péče Brno

V jamách ležely zvířecí kosti s lidskými. Jako v hororu, líčí archeologové

  • 13
K hororu od Stephena Kinga přirovnali archeologové svůj objev v Mutěnicích na Hodonínsku. Při průzkumu vesnice z období Velké Moravy narazili na dvě jámy, v níž se nacházela jedna lidská a několik zvířecích koster.

„Nejzajímavější nálezové situace, připomínající známý hororový román Řbitov zviřátek, byly zachyceny ve dvou hlubokých zásobních jamách, umístěných poněkud stranou od vesnice,“ uvedl archeolog Michal Přichystal. 

Pracovníci Ústavu archeologické památkové péče Brno jámy objevili při průzkumu území, kterým má vést plynovod Moravia. Na obou stranách bezejmenného přítoku Mutěnického potoka odkryli část slovanské vesnice z časů Velké Moravy, která existovala převážně v 9. století.

„V zásypu první z jam byla objevena lidská kostra v nepietní poloze, na níž spočíval ještě celý psí skelet. Druhá zásobní jáma pak obsahovala pozůstatky hned několika dospělých psů i štěňat, pod nimiž ležela ještě kompletní kostra husy,“ přiblížil Přichystal.

Podobné jámy se občas vyskytovaly i na jiných tehdejších sídlištích a obvykle bývají považovány za objekty druhotně využité jako mrchoviště.

Jádro zkoumané vesnice na katastru Mutěnic tvořily menší domy čtvercového či obdélníkového půdorysu s podlahou částečně zapuštěnou do svažitého terénu. V jednom z rohů se obvykle nacházelo kamenné zařízení na topení.

„Strukturu osady doplňovaly další zahloubené objekty výrobního či hospodářského charakteru, jako jsou hliněné pece se dny vyloženými kameny nebo zásobní jámy,“ sdělil Přichystal.