Ondřej Kania v září v Brně otevře soukromou střední školu American Academy.

Ondřej Kania v září v Brně otevře soukromou střední školu American Academy. | foto: Archiv Ondřeje Kanii

V Brně vznikne škola amerického střihu, studenti v ní budou i po večerech

  • 30
Opravy Jalty na Dominikánském náměstí v Brně ještě neskončily, známá pasáž však už nyní zná své první nájemníky. Jedním z nich je i 25letý Ondřej Kania, který tam od září otevře soukromou střední školu American Academy.

Český vzdělávací systém Kaniovi příliš neseděl, naopak se nadchnul pro ten americký. Vyučování v jeho škole proto bude rozděleno na trimestry. Studenti nebudou mít předem dané předměty, ale nabídku si sestaví podle vlastních zájmů a preferencí.

„Přirovnávám to k jídelnímu lístku. V něm taky máte polévky, předkrmy, hlavní jídla a vy si z nich vyberete věci, které k této kategorii přísluší. My pouze studentům řekneme, že musí získat kredity za jazyk. A bude už záležet na nich, jestli si vyberou francouzštinu, španělštinu, nebo mandarínštinu,“ popisuje Ondřej Kania koncept své školy.

Stejnou už založil před rokem v Praze. V Brně do prvního ročníku přijme 50 dětí, roční školné vyjde na 180 tisíc korun. Výuka bude v angličtině a zajistí ji učitelé pouze z anglicky mluvících zemí.

Dobrá znalost angličtiny přitom podle Kanii není tou nejzásadnější podmínkou přijetí. Důležitější je pro něj nadšený přístup studentů a ochota trávit ve škole čas někdy i do večera a o víkendech. Součástí výuky jsou totiž i velké projekty, jejichž příprava trvá delší dobu. V pražské škole například nedávno studenti vytvořili strašidelný dům, do něhož museli přitáhnout skutečné návštěvníky.

„V Brně je jen jedna mezinárodní střední škola. Přitom úroveň tohoto města neuvěřitelně stoupá, stěhují se sem manažeři ze zahraničí a ti očekávají, že budou mít větší výběr tohoto typu škol,“ podotýká Kania.

Studenti školu nezakončí maturitní zkouškou, postačí jim, když nasbírají potřebné kredity. Kania předpokládá, že se pak budou chtít hlásit hlavně na prestižní zahraniční univerzity. Nebude však problém nastoupit na českou vysokou školu, závěrečný diplom a k tomu zkouška z češtiny budou rovnocenné maturitě.