Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudce dal médiím informace z bytové kauzy. Nebyl to přestupek, řekl kárný senát

  13:17aktualizováno  15:44
Soudce Aleš Dufek se nedopustil kárného provinění, když poskytl médiím vyžádané informace k brněnské kauze Taxis týkající se například obecních bytů. Kárný senát Nejvyššího správního soudu jej dnes zprostil žaloby, avšak poukázal na to, že Dufek nepostupoval správně.

Soudce Aleš Dufek (uprostřed) čelil kárné žalobě ministra spravedlnosti Pavla Blažka. | foto: ČTK

Senát zároveň kritizoval situaci ve vedení Městského soudu v Brně, kde Dufek vykonává funkci místopředsedy, je však pouze pověřený, nikoliv řádně jmenovaný. Kárnou žalobu na Dufka podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), navrhoval snížení platu.

„Doktor Dufek nepostupoval správně, informace z neveřejného přípravného řízení médiím poskytnout neměl. Převážil ale názor, že nemáme dost argumentů, abychom mohli říci, že šlo o rozhodovací exces nebo hrubé zanedbání jeho povinností,“ řekl předseda kárného senátu Tomáš Langášek.

Byl to podle něj jeden z nejsložitějších případů, kterými se v posledních letech senát zabýval. Informační zákon a trestní řád jdou tak trochu „proti sobě“, konstatoval Langášek. Politici by podle kárného senátu měli zvážit změnu právní úpravy a podrobněji upravit poskytování informací z trestního řízení. Zákony jsou plné rozporů a výjimek. Langášek zmínil „rozbředlý právní půdorys“ jako jeden z důvodů, proč kárný senát nakonec Dufka zprostil.

Blažek na twitteru uvedl, že mu nešlo o „potrestání“ soudce Dufka, ale o získání právního názoru kárného senátu. Je rád, že senát konstatoval nesprávnost soudcova postupu, a vznikl tak judikát pro budoucnost. „Přípravné řízení trestní musí být neveřejné, byť praxe v rozporu s trestním řádem toto zásadní pravidlo právního státu znepokojivé často porušuje,“ uvedl Blažek.

Dufek loni ve třech případech médiím poskytl celkem dvanáct dokumentů. Reagoval tak na žádosti podané podle zákona o svobodném přístupu k informacím, které mu adresovali novináři z České televize, MF DNES a Práva. Poskytnuté informace se týkaly prohlídek kanceláří a dalších prostor a také vazebního rozhodování v takzvané kauze Taxis.

Projev právního názoru

V ní jde o brněnské obecní byty a údajný pokus o ovládnutí Černovické pískovny. „Z dokumentů bylo seznatelné, o které osoby se jedná, byla tam popsána jejich činnost, vazby a vztahy,“ uvedla při minulém jednání soudu zástupkyně ministerstva spravedlnosti Kateřina Skalková, podle níž se Dufek dopustil excesu.

Zdůraznila, že přípravné stadium trestního řízení je neveřejné a že se netýká abstraktních bytostí, ale konkrétních lidí, které může medializace poškodit. Ministr Blažek se soudního jednání neúčastnil.

Dufek už dříve připustil, že informace poskytl, nesouhlasí ale s tím, že by se dopustil excesu či svévole. Tvrdil, že řada informací už byla v mediálním prostoru a že údaje o konkrétních lidech nechal anonymizovat. „Připadalo mi trapné novinářům říkat, že jim něco neposkytnu, když oni už o všem psali,“ prohlásil Dufek. Poskytnutí informací pokládá za projev svého právního názoru.

„Učinil nějakou právní úvahu, která dle návrhu kárného senátu nebyla správná, nicméně na tu úvahu právo měl. A senát správně řekl, že za úvahu nelze postihovat,“ poznamenal Dufkův advokát Lukáš Prudil.

Skutečnost, že některými informacemi už média disponovala, není podle kárného senátu důvodem pro jejich další volné sdělování žadatelům. Pokud totiž informace poskytne soud, dává jim punc oficiality, jiný kontext a jinou váhu.

Kárný senát zdůraznil, že soudy by měly dbát na presumpci neviny a brát ohled na práva lidí, kteří v řízení figurují v různých rolích a nakonec vůbec nemusí být ani obvinění, ani odsouzení. „Jakmile podezření na někom ulpí, velmi těžko se smývá, i když dojde ke zproštění,“ upozornil Langášek. Dufek podle něj některé aspekty nezohlednil vůbec, jiné jen nedostatečně.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v Brně loni 18. října, zadrželi deset lidí. Tři později propustili. Obvinili sedm lidí, městský soud je všechny poslal do vazby, ve které strávili téměř čtvrt roku. Mezi nimi byl například i bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný, podnikatel Michal Horký a nyní už bývalí jednatelé pískovny a bývalí zastupitelé městské části Černovice Jiří Novotný (ČSSD) a Jiří Hasoň (KDU-ČSL). Obviněné jsou i dvě firmy.

Kauza má podle některých médií dvě větve, jednou z nich je pokus o ovládnutí pískovny v Černovicích, druhou privatizace městských domů.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...