Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barcelona utrpěla ve Znojmě debakl. Máme to tu rádi, říká Goikoetxea

  10:36
Tři tisíce diváků na zaplněném stadionu ve Znojmě sledovaly fotbalovou Barcelonu. Její stará garda tam v pátek hrála proti veteránům Česka a Slovenska, kteří ji porazili 5:1. „Už loni se nám líbilo v Brně, a když bude zase někdy možnost, třeba přijedeme i do třetice,“ hodnotil zápas Goikoetxea.

Útočník Marek Heinz by musel vzpomínat, kdy si po efektním lobu, který skončil v síti, ještě přátelsky plácnul s překonaným brankářem. V exhibici českých a slovenských fotbalových veteránů proti Barceloně k tomu došlo. Heinz na konci zápasu upravil milimetrově přesným lobem skóre na 5:1 pro „domácí“ barvy a s gólmanem soupeře se navrch objal.

„Nechtěně jsem ho při lobu trochu trefil, tak proto,“ vysvětloval Heinz po duelu, který do znojemských ochozů přilákal na tři tisíce diváků. 

Ti malý stadion téměř zcela zaplnili. „Toto byla neskutečně hezká akce. Napřed se mi sem nechtělo jet, ale teď bych hrál dál, tak jsem si to užíval. Krásná tráva, příjemný vzduch, výborní fanoušci. Opravdu se to povedlo, a už jsme se na střídačce bavili, že bychom takhle mohli hrát častěji,“ chválil bývalý reprezentant, který během své kariéry za Znojmo nastupoval, a vrátil se tak na známá místa.

Aplaus sklidila především sestava Barcelony. Její bývalí hráči se vedle zápasu vydrželi podepisovat, vyhověli nadšeným fanouškům v žádostech o společné fotky a na trávníku zanechali dobrý dojem.

Už jejich příchod na zápas se těšil velké pozornosti fanoušků, kteří na hlavní tribuně tleskali, když Ion Andoni Goikoetxea a spol. vkročili na atletickou dráhu a mířili do šaten. Od té doby bylo rušno prakticky kolem kohokoliv, kdo v typickém červeno-modrém tričku vyšel z útrob stadionu. Několikrát se pořadatelé pokoušeli fanoušky vykázat zpět na tribunu, ale jednak se to nedařilo, a jednak přítomnost převážně dětí fotbalistům Barcelony ani nijak nevadilo.

„Na tom, že jsme prohráli, přece nesejde. Líbilo se nám, jak byla akce udělaná, už loni se nám líbilo v Brně, a když bude zase někdy možnost, třeba přijedeme i do třetice,“ naznačil s úsměvem Goikoetxea, nejznámější z tváří katalánského klubu.

Do Znojma přijede k zápasu veteránů slavná Barcelona

Za Česko-Slovensko skórovali dvakrát Tomáš Jun, jednou Ivo Ulich, Václav Koloušek a Heinz. Za Barcelonu se trefil z penalty Jofre Mateu.

„O tom, že bychom si v duchu přátelské exhibice domluvili remízu, jsme neuvažovali. Oni nemluví anglicky, od nás málokdo uměl španělsky, tlumočníka jsme neměli,“ usmíval se Heinz. Výkon staré gardy soupeře se mu líbil. „Smekám před tím, jak to mají i ve svých letech v noze, kolik toho naběhali. Nejen Goikoetxea, což je pojem, ale třeba i jejich levý bek toho najezdil neskutečné množství. Je vidět, že Španělé s balonem u nohy vyrůstají,“ ocenil olomoucký rodák.

Poprvé proti Barceloně až jako veterán

Proti Barceloně nastoupil poprvé až jako veterán po skončení kariéry. To třeba Vladimír Šmicer si vzpomněl hned na čtyři vzájemné duely v Lize mistrů a Poháru UEFA. „Jednou jsme je vyřadili v semifinále Poháru UEFA. Dvakrát jsme remizovali a jednou prohráli. Bilanci mám tedy celkem dobrou,“ usmál se vicemistr Evropy z roku 1996.

Sestavy týmů

Barcelona: Francisco Guzmán – Samuel Okunowo, Roberto Fernández, José Pérez, Francisco Javier Sánchez Jara, Andoni Goikoetxea, Mario Rosas, Jordi Ferrón, Javier Delgado, Jofre Mateu, Juan Carlos, Sergio Perez, Jaume Llaveria, Marcos Zamora, Álvaro Gómez, Javier Molina.

Česko-Slovensko: Jaromír Blažek, Kamil Čontofalský - Marek Heinz, Jiří Novotný, Martin Latka, Václav Koloušek, Tomáš Jun, Vladimír Šmicer, Karol Kisel, Ivo Ulich, Radoslav Zabavník, Vratislav Greško, Miroslav Karhan, Marek Ujlaky, Jozef Kožlej.

Ve Znojmě nechyběla ani dvacítka členů oficiálního českého Fanklubu FC Barcelona. Před zápasem jeho členové předali svým idolům šálu a vlaječku Fanklubu.

Byla to pro ně po roce opět návštěva veteránského zápasu Barcelony. Loni se hrál malý fotbal v Brně, kde byli rovněž. „Užili jsme si to znovu. I když cestujeme poměrně často na zápasy, i na ty nejdůležitější, tak v Česku Barcelona není tak často,“ usmíval se Tomáš „Migueli“ Škurek, šéf Fanklubu.

Zklamaný byl pouze z neúčasti avizovaného Érica Abidala, hvězdy Barcelony nedávných let. Letos se zapojil do funkcionářské struktury klubu a v době uzávěrky přestupů měl zřejmě pracovní starosti, které mu neumožnily přijet.

„Dalo se čekat, že když končí přestupy, které on má na starosti, že nepřijede,“ krčil rameny Škurek.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Kvůli genetické vadě mají postižené plíce. Pacienty léčí nové centrum v Brně

29. dubna 2024  5:33

První centrum na Moravě, které bude léčit genetické onemocnění, otevírá dveře pacientům. Na plicní...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...