A zájem je veliký. U malých i velkých stolů sedí desítky lidí a obědvají. Malé obrazovky umístěné nad obslužnými pulty zákazníky nevtíravě informují o nabízených pochutinách.
Výstavba restaurace stála 40 milionů korun. "Polovinu z těchto peněz investoval americký pronajímatel prostor, společnost AIG/Lincoln. Ta provedla veškeré nutné stavební úpravy," prozradila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Masarykova univerzita investovala do moderních gastrotechnologií, vybavení interiéru, nákupu inventáře a informačních technologií. K financování svého podílu použila univerzita výhradně příjmy z komerčních aktivit.
Vybírat je v menze opravdu z čeho. Academic restaurant, jak se nová menza jmenuje, nabízí servis u zařízení tohoto typu dosud nevídaný. "Kromě klasické české a zahraniční kuchyně se návštěvníci Academic restaurant mohou těšit i na pizzy, steak nebo obědové zeleninové a těstovinové saláty," vyjmenovala některá z lákadel mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.
Mezi podávanými pokrmy samozřejmě nechybí ani vegetariánská jídla. Kromě klasického denního menu s šesti hlavními jídly osloví zákazníky i menu týdenní. Tato novinka nabídne stabilně sedmnáct pokrmů.
Druhou novinkou v tomto druhu stravovacího zařízení jsou pak jídla bezlepková. "Do denního menu budou zařazena vždy dvě jídla vhodná pro zákazníky s bezlepkovou dietou. Tato nabídka je doplněna dalším jídlem v týdenním menu," upřesnila vedoucí provozovny Zuzana Bucholcerová. Milovníky pizzy jistě potěší výběr z patnácti druhů této italské pochutiny.
Příjemného prostředí restaurace může o přestávce ve škole nebo obědové pauze využít až 120 návštěvníků najednou. Stejně jako v jiných menzách jsou pro studenty a zaměstnance univerzity jídla za zvýhodněnou cenu.
Denně vydají přes tisíc jídel, počítá se i s dvojnásobkem
Menza Academic restaurant byla ve zkušebním provozu od 7. září a počty návštěvníků i vydávaných jídel každý den rostly. "Každý den se vydá více jídel než den minulý, momentálně je to asi 1100 porcí," upřesnil Jiří Nohál, vedoucí Správy kolejí a menz.
V budoucnu se počítá až se dvěma tisíci jídel. Uspokojit nároky velkého množství strávníků pomáhá dvaadvacet kuchařů. V kuchyni se střídají ve dvou směnách. Vařit se bude po celý den a oproti ostatním menzám Masarykovy univerzity i o víkendech.
Využít nabídky chutných jídel tak mohou například i rodiny, které se vydaly do Campus Square o víkendu nakoupit. Otevírací doba o sobotách a nedělích je od desíti do osmnácti hodin. Ve všední dny se zavírací doba posunuje na dvacátou hodinu.