"Pořadatelé nás požádali o doprovodný program. A kromě otevřeného muzea chtěli ještě něco navíc. Napadla nás ochutnávka jídel, která se už v některých domácnostech nevaří vůbec nebo aspoň ne tak často. A to je určitě škoda," přiblížila nápad Blanka Vaněčková, vedoucí obecního muzea a členka Klubu přátel historie, který neobvyklé speciality připraví.
Například šumajstr je osolená a opepřená směs krup či rýže s fazolemi a se škvarky. V Kobylí se dělá ještě na jeden způsob - s bramborami.
"Brambory se uvaří hodně doměkka, aby se rozpadaly. Smíchají se s fazolemi, posolí se, opepří a polijí škvarky. Jako příloha se ke každému šumajstru podává kyselá okurka," popsala pokrm Vaněčková.
Hanáci jsou buchty z kynutého, po kobylsku kysaného těsta, které se nalije na plech, potře se ořechy a přeloží. Peče se vcelku a krájí se až po vytažení z trouby.
Dalším sladkým pokrmem jsou překládané tašky z bramborového těsta plněné mákem s cukrem, které se opět krájejí až po upečení. Tradičním jídlem bývala také čučková, tedy čočková polévka s trhanky čili malými nočky.
Netradiční dobroty, které se dříve v Kobylí běžně vařily, se budou podávat v sobotu 21. března od deseti hodin do čtyř hodin odpoledne. Protože kuchařky počítají s velkým zájmem, mají pro jistotu záložní plán.
"Kdyby se všechno snědlo hodně rychle, budeme situaci zachraňovat chlebem se sádlem a s cibulí nebo se škvarkovou pomazánkou," ujistila Blanka Vaněčková, že hosté hlady neumřou.