„Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie - svíčková na smetaně,“ uvádí Primires,, která v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol.
Druhé místo na žebříčku nejoblíbenějších jídel obsadil smažený filet z tmavé tresky a na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku pak uzavírá dvojice jídel se sytou omáčkou, a to hamburská pečená kýta a špagety s boloňskou omáčkou.
Omáčky u žáků bodují i v kategorii bezmasých obědů. Pomyslnou zlatou medaili v průzkumu získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky i smažený květák.
Školní jídelny solí víc, než je zdravé. Dělá jich to 9 z 10, říkají data |
Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naproti tomu dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. „V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ uvedl Cikhart.
Ze sladkých pokrmů jdou u školáků nejvíce na dračku dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. S odstupem se za nimi umístily nudle s mákem a krupicová kaše s kakaem a máslem. Oblíbenost buchtiček s vanilkovým krémem se navíc neomezuje jen na nejmladší strávníky. V nedávném průzkumu se ukázalo, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí, uvádí Primirest.
Podobně jako v případě hlavních jídel jsou čeští školáci konzervativní i při výběru polévek. Nejčastěji si dávají zeleninový vývar s rýží, hrachovou polévku s krutony nebo tradiční hrstkovou polévku. U polévek se ale oblíbenost částečně mění s ohledem na kraj, kde děti žijí, a na věku strávníků. „Pokud bych měl přidat ale stálici, kterou milují děti všech věkových kategoriích, pak je to určitě rajčatová s kapáním,“ doplňuje statistiky pohledem z praxe Cikhart.
Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty. Velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky, ale i domácí termix a sladké tvarohy.
Společnost Primirest je největším poskytovatelem stravování na školách v ČR. Jídlo zajišťuje pro 236 mateřských, základních a středních škol. Měsíčně v nich vydá téměř půl milionu porcí.