ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MAFRA

Lepší ani neotevírat, reagují na nová vládní opatření restauratéři

  • 380
Zkrácení provozní doby restaurací ze současných 22:00 na 20:00 způsobí ztrátový provoz, uvedl spolumajitel skupiny Hospodska.cz Luboš Kastner. Podnikům se podle něj vyplatí v této nejisté době neotevírat. „Stravovací zařízení se stala politickým tématem, nikdy nebyla ohniskem nákazy,“ dodal.

Za současné situace jsou tržby restaurací na 60 procentech a jsou schopny pokrýt náklady. Uzavření o dvě hodiny dříve jim podle něj způsobí propad o deset až 20 procent a dostanou se do ztráty. 

„Vláda s novými opatřeními opět nic neřekla o kompenzacích. Podnikům bych doporučoval, aby v této nejisté době negenerovaly další ztrátu,“ uvedl Kastner.

Hospody od středy zavřou ve 20 hodin, rozhodla vláda. Lyžování nepovolila

Podle Kastnera šlo o pochybení jednotlivců. „Mrzí nás, že s námi vláda nevede aktivní dialog,“ řekl dále Kastner, který je rovněž garantem projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„Restaurace nebyly nikdy v datech určeny jako významný zdroj nákazy. Jsou ale velmi atraktivním mediálním tématem, a tudíž zajímá i politiky. Naším cílem je zamezit úplnému zavření a krachům v oboru. S dalším omezením nesouhlasíme, budeme ho však respektovat,“ dodal Kastner pro iDNES.cz.

Vláda dnes rozhodla, že gastronomické podniky budou muset od středy zavírat ve 20:00, a to včetně výdejních oken a restaurací v hotelech. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného právě v tomto odvětví byla zjištěna mnohá pochybení jako nedodržování předepsané zavírací doby, přeplněné bary nebo přistavění vyhřívaných stanů k výdejním oknům.

Veřejnost si může v restauracích znovu posedět od čtvrtka, předtím od 14. října mohly fungovat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Obsluhovat mohou jen usazené hosty, u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.

Podle statistiky společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, po čtvrtečním uvolnění otevřelo na 69 procent stravovacích zařízení. V režimu výdejních oken fungovalo 41 procent provozoven. Tržby jim se středy na čtvrtek stouply o třetinu. Provoz podle Dotykačky ve čtvrtek obnovila také třetina diskoték a nočních klubů.

,