Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

  0:57
„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako lékořice, kandované ovoce, případně chilli a pepřové zmrzliny,“ vzpomíná zmrzlinář Jan Hochsteiger.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina) | foto: Zdeněk Lhoták

Čtěte v pondělí

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Lektor školy vaření Vladislav Stuparič a mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger pro vás nachystali deset variant osvěžujících letních „dezertů“. Kuchařku najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Dnes jsou zmrzlináři mnohem odvážnější a levandulová nebo třeba bazalková zmrzlina jsou ve stálé nabídce po celý rok.

„Největším trendem poslední doby jsou ale určitě veganské neovocné zmrzliny, jichž se prodává stále větší množství, protože veganství se dávno se neomezuje jen na lidi, kteří nemohou živočišnou stravu nebo její části ze zdravotních důvodů. Vedle toho stále více sílí i hlasy těch, kteří volají po málo sladkých a zdravých zmrzlinách. Jako trendy ve zmrzlině tedy vidím zmrzliny netradiční, originální, ale zároveň zdravé a samo sebou chutné,“ prozrazuje zmrzlinář z Crème de la Crème.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Potřebujete: Rozmixované jahody 350 g, voda 450 g, cukr 80 g, hroznový cukr 70 g, vláknina 5 0g, thaiská bazalka (rozmixuje se s jahodami) 12 g

Postup:

1. Nejdříve smíchejte všechny sypké složky, po té přidejte vodu.

2. Zahřejte společně na + 85 °C. Pak je třeba směs vychladit nejlépe na teplotu kolem + 8 °C.

3. Po vychlazení přidejte ovoce, nalijte do mističek a nechte přes noc v mrazáku.

Poznámka: Vyrobit veganskou zmrzlinu doma bez strojku je těžší, než když připravujete smetanovou. Počítejte, že bude tužší a při konzumaci pocitově studenější.

Autoři:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...