Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Večeře z kuřecích prsíček je zdravá a ještě poslouží jako afrodiziakum

  1:00
Při vaření se vyplatí dbát i na drobné detaily. Třeba použít teplotní sondu při pečení masa v troubě. Nebo nechat maso takzvaně dojít. To platí i u kuřecích prsíček.

V naší soutěži „Staňte se králem kuchyně“ nejde jen o konkrétní recepty, ale především správný způsob přípravy a použití vhodných spotřebičů i nádobí. Také pečete „podle oka“? Jenže jednodušší a jistější je použít při pečení masa v troubě teplotní sondu, která ohlídá teplotu za vás. A na stupeň přesně.

Jan Kvasnička

Absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR, medailista tuzemských soutěží Gastro junior (2001 až 2003). Jednatřicetiletý šéfkuchař restaurace AvantGarde má za sebou působení v Zdenek ́s Oyster Baru v Malé Štupartské, v restauraci Kampa Park, Villa Richter i ve Francouzské restauraci Obecního domu. Absolvoval i stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.

Výrazně ho ovlivnila Austrálie, kde pracoval ve špičkových podnicích (Forty One či Iceberg v Sydney). Má rád moderní zdravou kuchyni i kombinaci různých kuchyní.

Sonda se zapichuje do středu masa. V jejím manuálu snadno najdete teplotu, jakou má maso mít. Zatímco třeba u krkovice je to 85 °C, u kuřecích prsou stačí 75 °C. Pokud se připravuje maso s kostí, je nutné sondu umístit právě blízko ní.

Samozřejmě je nutné si vybrat i další správné spotřebiče. Například tyčový mixer musí mít dostatečně dlouhou mixovací nohu a hlavu, aby jej bylo možné použít přímo v hrncích a mísách tak, jak to dělají profesionální šéfkuchaři.

Správný tvar “hlavy” brání uvíznutí jídla pod čepelemi či vystřikování obsahu kolem a samozřejmě poškrábání nádoby.

Jan Kvasnička, šéfkuchař restaurace AvantGarde, nám prozradil i triky, které můžete uplatnit při přípravě dalších pokrmů.

Víte, že nestačí maso osolit „shora“ a olivový olej na ně jen nalít? Kdepak, nutné je vše pěkně vmasírovat, hlavně u kosti, aby se chuť dostala i do jinak špatně přístupných míst.

U česneku, zejména pokud se tepelně neupravuje, pak radí odstranit jeho vnitřní část, právě ta totiž bývá „nositelem“ problémů, které by vás mohly po konzumaci postihnout.

Kuřecí prsíčka s mexickým dipem

Tentokrát pro vás Jan Kvasnička připravil kuřecí prsíčka plněná pancettou a mozzarellou, s dipem guacamole (oblíbenou mexickou specialitou) a trhaným salátem s medem. V tomto pokrmu najdete hned několik surovin, které se doporučují jako přírodní afrodiziakum. Patří sem med, chilli papričky, pepř i česnek.

Kuřecí prsa
4 kusy 150g kuřecích prsou s kůží
4 plátky pancetty
4 plátky mozzarelly
olivový olej
sůl
pepř
máslo

Guacamole
1 zralé avokádo
1 chilli paprička
2 rajčata
šťáva z 1⁄2 citronu
1 stroužek česneku
1 lžíce čerstvých koriandrových listů
sůl

Salát
200 g mixu míchaných salátů
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
sůl

Nejdříve si nakrájíme najemno chilli papričku. Kdo má rád hodné pálivé, může ponechat zrníčka.

Rajčata zbavíme jádřince a nakrájíme na jemné kostičky.

Směs na guacamole připravíme s pomocí tyčového mixeru.

Nejdříve si připravíme dip guacamole. Zralé avokádo nakrojíme po celém obvodu až k pecce a rozdělíme na dvě části. Do pecky zasekneme nůž, pootočíme jím a pecku vyjmeme.

Pomocí lžíce vydlabeme dužinu ze slupky. Přidáme šťávu z poloviny citronu, najemno nasekaný česnek a najemno nakrájenou chilli papričku a koriandr. U něj nasekáme i stonky, právě v nich je nejvíce chuti. Rajčata zbavíme semínek, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k avokádu. Vše rozmícháme pomocí tyčového mixeru. Dip dáme vychladit do ledničky, před podáváním osolíme.

Teď je čas na dresink na trhaný salát. Do misky dáme med, olivový olej, citronovou šťávu a špetku soli a vše vymícháme metličkou do zhoustnutí. I ten uschováme do ledničky.

Kuřecí prsa rozkrojíme tak, abychom vytvořili kapsu.

Do vzniklé kapsy vložíme plátek pancetty a mozzarelly.

Pomocí špejlí prsa uzavřeme.

Kuřecí prsa rozkrojíme tak, abychom vytvořili v každém kapsu, do které dáme plátek pancetty a mozzarelly. Uzavřeme pomocí špejle. Pozor, sýr se nesmí dostat ven, roztekl by se. Prsíčka potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

Na rozpálené pánvi je opečeme nejprve kůží dolů, aby se tuk vypekl a kůže byla křupavá. Stačí přibližně dvě minuty a poté jen krátce z druhé strany, nakonec přelijeme máslem, které se nám na pánvi rozpustilo dozlatova.

Takto připravená prsa vložíme na plech, do středu jednoho zapíchneme teplotní sondu a dáme do předehřáté trouby na režim Horký vzduch s párou 180 °C, sondu nastavíme na 75 °C. Po upečení necháme maso dvě minuty odpočinout.

Mezitím opláchnutý mix salátů dochutíme připraveným dresinkem. Prsíčka můžeme nakrájet na plátky nebo podáváme v celku s guacamole a míchaným salátem.

Teplotní sondu nastavíme na 75 °C a dáme prsíčka péct na 180 °C do parní trouby v režimu horký vzduch s párou.

Bližší podmínky soutěže Staňte se králem kuchyně

Od 13. října do 3. listopadu přináší web Bydlení.idnes.cz ve spolupráci s firmou Electrolux soutěž, jejíž součástí jsou zajímavé recepty a informace k vaření páře, na indukci i k využití kuchyňského robota. V článku 3. listopadu si můžete vyzkoušet, co jste si zapamatovali: stačí odpovědět správně na pět otázek v testu (u každé budete mít tři možnosti). Vedle článků můžete pro správné odpovědi využít i webové stránky www.pecemevpare.cz nebo Electrolux.

Deset vylosovaných (k zařazení do slosování je podmínkou odpovědět správně na všechny otázky) pak získá atraktivní ceny:

1. místo: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč vč. DPH
2. místo: kuchyňský robot Assistent EKM4300 v hodnotě 10 990 Kč vč. DPH
3. až 10. místo - voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde v hodnotě 1 990 Kč vč. DPH
Více o podmínkách soutěže zde.

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč. Má tři stupně vaření v páře, včetně 100% čisté páry, díky kterým můžete zvolit ten správný pro každé jídlo. Je o 10 % energeticky úspornější než spotřebiče energetické třídy A. To proto, že je její vnitřek velmi dobře odizolovaný a vícevrstvé sklo dvířek s teplovzdorným pláštěm zajišťuje dodatečnou ochranu proti úniku tepla.

Co nabízí pára

Parní trouby vznikly vlastně jako následný produkt profesionálních konvektomatů z řady Grand Cuisine určenou pro restaurace. Na její výrobě firma Electrolux spolupracuje již více než 90 let s profesionálními kuchaři. Padesát procent restaurací, jež získaly kýženou michelinovskou hvězdičku, je vybaveno právě touto řadou.

Postupem let se tak poznatky z profesionálních přístrojů začaly přenášet i do spotřebičů pro domácnosti. Největší ohlas získaly právě multifunkční parní trouby. Díky speciální funkci pro páru není ani problém vytvořit křupavou kůrku. V kombinaci s teplotní sondou zde lze dosáhnout dokonalého výsledku při pečení i velkých kusů masa.

Pokud se zúčastníte naší soutěže, můžete se dostat mezi osm vylosovaných výherců kuchařského kurzu, kde si můžete vyzkoušet i multifunkční parní troubu či další spotřebiče Electrolux. Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je právě Jan Kvasnička, šéfkuchař AvantGarde restaurant.

Kuřecí prsíčka plněná pancettou a mozzarellou, s guacamole a trhaným salátem s medem

Afrodiziakum a avokádo

Afrodiziakum - toto slovo je odvozené od jména bohyně lásky Afrodity, která se zrodila z vln moře. Proto jsou prý i některé pokrmy z „plodů moře“ silnými afrodiziaky, například ústřice.

Avokádo je ovoce, tvořené z téměř 80 % tukem, vedle toho obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Za domov avokáda bývá označováno Mexiko. Tuk v něm obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě v avokádu je jich více než tři čtvrtiny.

Autor:
  • Nejčtenější

Unikátní vila, kterou jinde nenajdete. Oslní designem i technologiemi

24. května 2024

Je to výjimečný rodinný dům. Není v něm nic, co si můžete běžně pořídit. Téměř vše, co zde uvidíte,...

Eva Decastelo bydlí v domě v pražských Modřanech. V kuchyni vaří přátelé

29. května 2024

Premium Herečka a moderátorka Eva Decastelo bydlí ve čtvrti rodinných domů v Praze. Domácnost si vyzdobila...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moderní chata u sjezdovky nabízí výhledy, jaké by ani malíř nenamaloval

28. května 2024

Doby, kdy chaty připomínaly jen provizorní stavby a stavěly se z nekvalitních materiálů a...

Rekonstrukce garsonky i s terasou vyšla včetně vybavení na 385 tisíc

27. května 2024

Výrazné syté barvy v duchu české trikolory jsou hlavním prvkem interiéru bytu v centru Prahy, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ve Vraném si postavili jednoduchý dům 5+kk. Skvělé je koupací jezírko

23. května 2024

Dům ve Vraném nad Vltavou stojí na konci zástavby, zapadá do okolí, ale zároveň se od něj do určité...

Po rekonstrukci může palác ze 16. století sloužit pro bydlení i práci

30. května 2024

Rekonstrukce paláce z konce 16. století je radost, ale také pořádně těžká práce. Zejména když...

Sehnal pozemek v zahrádkářské kolonii v Praze. Stavba domu vyšla na milion

30. května 2024

Seriál Pozemek jsem hledal 10 let. Nejdříve v Třebíči, Praze, Brně a nakonec zase v Praze, kde jsem se...

Splnila si svůj sen. Má nádherný bazén i terasu, dlažbu položili na terče

29. května 2024

Po několika letech strávených ve švédském hlavním městě Stockholmu se interiérová designérka...

Eva Decastelo bydlí v domě v pražských Modřanech. V kuchyni vaří přátelé

29. května 2024

Premium Herečka a moderátorka Eva Decastelo bydlí ve čtvrti rodinných domů v Praze. Domácnost si vyzdobila...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...