Paella Valenciana
Suroviny na 1 porci:
- kulatozrnná rýže na paellu 125 g
- kuřecí vývar z hodně zeleniny 0,4 l
- cibule krájená najemno 50 g
- červené papriky a zelené papriky 100 g
- rajčatové concassé (2 loupané tomaty zbavené středu, krájené na kostičky)
- kuřecí stehna s kostí 100 g
- králičí maso 50 g
- šneci vaření 50 g
- červené a bílé vařené fazole 75 g
- sůl a pepř
- šafrán
- čerstvý rozmarýn
- olivový olej
- Paella se tradičně připravuje v rovné velké pánvi na plynovém vařiči, zvládnete ji ale i s tím, co máte doma a na sporáku. Na paella pánvi si rozpálíme olej, na kterém si dozlatova orestujeme připravené kuřecí a králičí maso, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, concassé, rozmarýn a znovu orestujeme.
- Do pánve přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, šafrán a zamícháme. Až se nám začne vývar vařit, vyndáme rozmarýn. Před koncem přípravy přidáme předem uvařené fazole a uvařené šneky, kteří paelle dodají speciální chuť. Chvilku necháme odstát a podáváme.
- Paellu podáváme ze společné pánve a jíme dřevěnou lžící, jak velí španělská tradice.
Paella Mariscos
Suroviny na 1 porci:
- kulatozrnná rýže na paellu 125 g
- rybí vývar 0,2 l
- kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l
- cibule krájená najemno 50 g
- stroužek česneku
- červené papriky a zelené papriky 100 g
- drcená rajčata 50 g
- mušle slávky 6 ks
- mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g
- krevety velké 3-5 ks
- bílé víno 1 polévková lžíce
- sůl a pepř
- šafrán
- lžička sladké papriky
- olivový olej 1 polévková lžíce
- Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
- Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
- Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
- Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.
Ceviche z mořského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba
Suroviny porce pro 4 osoby:
- čerstvý losos 100 g
- čerstvý mořský vlk 100 g
- mušle sv. Jakuba 100 g
- vařená chobotnice 100 g
- citron 2 ks
- limeta 2 ks
- pomeranč 1 ks
- čerstvý koriandr
- chilli paprička 1 ks
- zázvor 10 g
- česnek 2 stroužky
- batáta (sladká brambora) 1 ks
- Čerstvé ryby zbavíme všech kostí a nakrájíme na tenké plátky.
- Vymačkáme šťávu z citronu, limetky a přidáme pár kapek pomerančové šťávy. Dále přidáme malé množství strouhaného zázvoru, česneku a na malé kousky krájenou chilli papričku. Předem uvařenou batátu nakrájíme na menší kostičky.
- Ryby naložíme na cca 5 minut do připravené šťávy se zázvorem a česnekem. Po této době šťávu slijeme a do připravených ryb přidáme sekaný koriandr, chilli papričky a batáty. Můžeme dle chuti lehce osolit. Promícháme a hned podáváme s opečeným toastem či čerstvým pečivem.
TIP šéfkuchaře:
Ceviche (čtěte seviče) můžeme podávat jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Místo batáty můžeme použít mango - ceviche jsou pak naloženy v tzv. tygřím mléku.