Čtenářský recept: Čokoládová pěna

  5:44

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
2 hodiny+6 hodin tuh

Množství
4

Suroviny:
4 žloutky
2 lžíce medu
1 lžíce cukru krupice
špetka mletého muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
120g kvalitní hořké čokolády na pěnu (s 60 % kakaa)
250ml 40% smetany na šlehání
40g kvalitní hořské čokolády na ozdobný kraj (s 60 % kakaa)
kakao na posypání
čerstvé maliny na ozdobu či jiné drobné ovoce

Postup:

TIP

Místo pracnějšího rámečku na pěnu můžete pěnu nastříkat do koktejlových skleniček. Nebo lze vytvořit klasický kulatý dort. Stačí jej proložit piškoty namočenými třeba v pomerančovém sirupu smíchaném s nějakým dobrým likérem, nechat důkladně vychladnout a poté krájet na výseče.

1. Žloutky s medem, cukrem, muškátovým oříškem a nastrouhanou pomerančovou kůrou šlehejte ve vodní lázni do tuhé světle žluté pěny (zabere to minimálně 5 minut). Můžete samozřejmě použít i ruční elektrický mixér. Během šlehání neustále stírejte žloutky ze stěny mísy. To proto, aby se žloutky nepřichytily na horkou mísu (srazily by se a vytvořily by žmolky). Žloutková hmota má být horká, ale maximálně o teplotě 70 °C. Při vyšší teplotě začínají žloutky tuhnout a tvořit hrudky. Žloutky šlehejte skutečně nad párou, protože je tím pasterizujete (zničíte zárodky případných infekcí) a také pěna bude tužší a bude dobře držet pohromadě. Mísu odstavte z vodní lázně a za občasného prošlehání nechte hmotu vychladnout.
2. Odvažte 120 g čokolády, rozlámejte jí na malé kousíčky, nasypte je do misky a nad vodní lázní rozpusťte.
3. Rozpuštěnou čokoládu opatrně přimíchejte ke žloutkům a nechte opět vychladnout. V této fázi se může stát, že čokoláda se žloutky začne tuhnout a tvořit chuchvalce. Nelekejte se, nic špatného to nesignalizuje.
4. Ušlehejte tuhou šlehačku. Ale pozor, nepřešlehejte ji! K tuhnoucí čokoládovo-žloutkové hmotě přidejte 2 lžíce šlehačky a dobře vše promíchejte. Tím se opět čokoláda začne rozpouštět a postupně pomalu vznikne hladký krém. Je potřeba, aby žloutky s čokoládou nebyly teplé, protože šlehačka by se po vmíchání začala roztékat a krém by byl řídký a neztuhl by do potřebné konzistence.
5. Poté do čokoládového krému velmi opatrně a pomalu vmíchejte zbytek šlehačky. Mísu s pěnou vložte na 15-20 minut do lednice, kde začne pozvolna tuhnout.
6. Mezitím si připravte materiál na zhotovení ozdobných okrajů. Z lesklé kancelářské fólie (dopočuji silnější, výborné jsou například obaly na sešity) nastříhejte 4 proužky, dlouhé asi 18 cm a 5 cm široké. Na jednom konci proužek přehněte (založte) v šířce asi 1 cm. Nachystejte si také 4 kousky lepící pásky. Proužky položte na stůl těsně vedle sebe.
7. Odvažte 40 g čokolády, rozlámejte ji na kousky a v misce nad párou ji pozvolna, za velmi častého míchání, rozpusťte (ne ve vodní lázni, ale nad hrncem s vařící vodou).
8. Ještě než se důkladně rozpustí všechny kousky čokolády, stáhněte misku z páry a neustále míchejte, až do vychladnutí. To znamená, že čokoláda nebude ještě tuhá, ale bude mít teplotu asi 30 °C. (Poznáte to tak, že když si vařečku s trochou čokolády přiložíte ke spodnímu rtu, čokoláda by vás měla chladit).
9. Takto připravenou čokoládu vložte do zdobícího sáčku (vyrobte si ho jednoduše z igelitového sáčku, do kterého uděláte drobný, asi 1 mm velký otvor) a dlouhými tahy sem a tam fólie ozdobte. Nechte chvíli zavadnout a pak z nich připravte válcové formy ve tvaru slzy. Fólie upevněte proužkem z lepící pásky. Naskládejte je na rovné prkénko nebo talíř.
10. Čokoládovou pěnu vložte do cukrářského sáčku a opatrně jí naplňte připravené formy. Vložte je do lednice a nechte minimálně 6 hodin zatuhnout.
11. Poté posypte kakaem a opatrně z mousse odstraňte fólie.
12. Ozdobte malinami, případně i šlehačkou, a podávejte.

Poznámka
vhodná káva jakéhokoliv druhu...

Autor:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodové cupcaky

Střední

60 min

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...