Podle oficiálních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se 70 procent všech případu týká žen. "Vysoké číslo případů se dotklo dospělých, zvláště žen, namísto obvykle rizikových skupin, kterými jsou děti a starší lidé," uvedl mluvčí WHO Aphaluck Bhatiasevi.
Smrtící bakterieAKTUÁLNĚ: Bakterie začala zabíjet po oslavách v Hamburku ČESKO: U nás epidemie neřádí, ale cirkus to není VÝZKUM: Vědci už testovali 130 vzorků potravin SPEKULACE: Fekální džihád a další spiklenecké teorie OTÁZKY A ODPOVĚDI: Rady jak se nenakazit SOUHRNNĚ: Vše o smrtelné nákaze čtěte zde |
Po zdroji tajemné zabijácké bakterie vědci stále pátrají, ale nepoměr mezi nakaženými a mrtvými ženami a muži už několik vysvětlení má. Nákaza zřejmě pochází z okurek, rajčat nebo salátu, tedy ze zeleniny, kterou tradičně preferují více ženy (jež řeší zdravé stravování častěji) než muži.
Prostředí v ženských střevech může být k bakterii přátelštější
Vědci si tak jistí nejsou, ale dávají podobné vysvětlení. "Nemůžeme jistě říct, proč jsou ženy více nemocné, ale při předchozích nákazách spojených se zeleninou, byli vždy ženy a dospělí více zasaženi, než muži a děti. To může souviset se stravovacími návyky," popsal své zkušenosti Bob Adak z britské agentury na ochranu zdraví.
Se zdravějším životním stylem a s tím spojenou větší konzumací zeleniny spojuje disproporci i mikrobiolog z dublinské Trinity College Stephen Smith. Podobné vysvětlení nabízí Maria Alcaideová z univerzity v Miami.
"Dalším vysvětlením je, že prostředí v ženských střevech je pro bakterii z nějakého důvodu pohostinnější," dala další vysvětlení Alcaideová. Vědci si nicméně nebudou jistí, dokud nemoc nezasáhne lidi různých ras z různých světových oblastí.