Muži konzumují zeleninu méně, více nakažených je mezi ženami

Muži konzumují zeleninu méně, více nakažených je mezi ženami | foto: AP

Proč bakterie kosí hlavně ženy? Jedí zdravě a konzumují více zeleniny

  • 137
Střevní bakterií E. coli už se ve světě nakazilo na dva tisíce lidí. Zhruba tři čtvrtiny z nich jsou dospělé ženy. Něžné pohlaví vede i ve smutné statistice úmrtí na zákeřnou nemoc, třináct z devatenácti obětí. Proč? Nemoc se zřejmě do těla dostává v zelenině a tu jedí ženy častěji než muži.

Podle oficiálních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se 70 procent všech případu týká žen. "Vysoké číslo případů se dotklo dospělých, zvláště žen, namísto obvykle rizikových skupin, kterými jsou děti a starší lidé," uvedl mluvčí WHO Aphaluck Bhatiasevi.

Smrtící bakterie

Po zdroji tajemné zabijácké bakterie vědci stále pátrají, ale nepoměr mezi nakaženými a mrtvými ženami a muži už několik vysvětlení má. Nákaza zřejmě pochází z okurek, rajčat nebo salátu, tedy ze zeleniny, kterou tradičně preferují více ženy (jež řeší zdravé stravování častěji) než muži.

Prostředí v ženských střevech může být k bakterii přátelštější

Vědci si tak jistí nejsou, ale dávají podobné vysvětlení. "Nemůžeme jistě říct, proč jsou ženy více nemocné, ale při předchozích nákazách spojených se zeleninou, byli vždy ženy a dospělí více zasaženi, než muži a děti. To může souviset se stravovacími návyky," popsal své zkušenosti Bob Adak z britské agentury na ochranu zdraví.

Se zdravějším životním stylem a s tím spojenou větší konzumací zeleniny spojuje disproporci i mikrobiolog z dublinské Trinity College Stephen Smith. Podobné vysvětlení nabízí Maria Alcaideová z univerzity v Miami.

"Dalším vysvětlením je, že prostředí v ženských střevech je pro bakterii z nějakého důvodu pohostinnější," dala další vysvětlení Alcaideová. Vědci si nicméně nebudou jistí, dokud nemoc nezasáhne lidi různých ras z různých světových oblastí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video