Kouření (ne)zakázáno

Dokonalý oběd v restauraci nemůže být bez jedné dvou cigaret. Taková je možná představa hostů­-kuřáků. Ale co ostatní, nekouřící zákazníci? Můžou protestovat? A může vůbec restaurace dovolit, aby kuřáci kazili nekuřákům v hospodě zdraví? Zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi z roku 1989 říká, že musí být v restauracích buď oddělené jídelny pro kuřáky a nekuřáky, nebo že se v době hlavních jídel v prostorách restaurace nekouří.

V případě, že v restauraci visí cedule, že po dobu vydávání hlavních jídel se v jídelně nekouří, mělo by na ceduli být také přesně vymezeno časové rozpětí, po jehož dobu zákaz kouření platí. V současnosti je totiž možné najíst se ve většině hospod kdykoli během dne.

Má­li restaurace oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky a nebo tvoří­li restauraci pouze jedna velká místnost a nelze ji rozdělit na kuřáckou a nekuřáckou část, musí být podle odborníků z vysoké školy hotelové větrání, ať už přirozené nebo pomocí klimati zace, zajištěno tak, aby vzduch proudil od nekuřáků ke kuřákům, a ne obráceně.

Klimatizace

Podle odborníků z hygienické stanice je však zákon o toxikomaniích zastaralý a neuvádí třetí možnost, v současné době zejména na Západě velmi rozšířenou a u nás stále na vzestupu kvalitní klimatizaci. Pokud restaurace disponuje výkonným odsávacím systémem, který je umístěn nad jednotlivými stoly, není nutné vyčleňovat speciální prostory pro kuřáky či nekuřáky a ani není nutné omezovat kouření v době vydávání hlavních jídel.

V zahraničí, a v lepších restauracích i u nás, to podle jejich slov funguje tak, že buď se v restauracích vůbec nekouří, nebo jsou tam vymezené nekuřácké zóny.

Výčepy

Podle hygieniků nelze kouření zakázat ani nijak omezit ve výčepech, v jejichž prostoru se nepodává hlavní jídlo. Pokud si tam tedy sednete a objednáte si třeba smažený sýr, děláte to dobrovolně a nemůžete si nijak stěžovat na to, že se ve vašem okolí kouří a kvůli kouři se nedá prakticky dýchat.

Majiteli dobré restaurace záleží na zdraví hostů. To znamená, že buď část restaurace vyhradí pouze nekuřákům, nebo do všech prostor nainstaluje výkonnou klimatizaci, která dostatečně odsaje veškerý kouř v místnosti.

Některé zdejší hospody si se zdravím svých hostů hlavu nelámou. Bez ohledu na to, jestli je právě doba oběda, bez ohledu na to, že na jídlo mohou zajít i rodiny s dětmi, jsou okna zavřená, klimatizace neexistuje a po celé hospodě se vesele kouří.

Jak se bránit
- pokud jste nekuřáci, vybírejte si jen takové restaurace, které mají nekuřácké prostory či dostatečně fungující klimatizaci
- požádejte spolustolovníky, kteří kouří, jestli by mohli počkat, až dojíte
- na prohřešky restaurace můžete upozornit hygienickou stanici