Roy Bennett (vlevo) a Morgan Tsvangirai

Roy Bennett (vlevo) a Morgan Tsvangirai | foto: Profimedia.cz

Zimbabwský politik skončil znovu ve vazbě, čelí obvinění z terorismu

  • 1
Zimbabwský politik a kritik prezidenta Mugabeho Roy Bennett z opoziční strany Hnutí pro demokratickou změnu skončil znovu ve vazbě. Čelí obvinění z nelegálního držení zbraně, terorismu a banditství. Soud by měl začít příští týden.

"Byl obviněn," citoval státního žalobce Chrise Mutangaduru britský deník The Times. "A přirozeně dokud u soudu nepožádá o propuštění na kauci, bude ve vazbě."

Bílého zimbabwského člena Hnutí pro demokratickou změnu (MDC)policie zatkla už v únoru. Jen pár dnů před tím, než měl být jmenován náměstkem ministra zemědělství v nové vládě, na jejíž podobě se po dlouhých měsících vyjednávání dohodli prezident Robert Mugabe (Zanu PF) a šéf opozice Morgan Tsvangirai (MDC). Ten se stal premiérem. - čtěte Šéf opozice v Zimbabwe je premiérem, Mugabemu hodlá škodit zevnitř

Ve detenčním středisku v Mutare tehdy strávil jednapadesátiletý Bennett jeden měsíc, který by "nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli". "Někteří zatčení tam vypadají hůř, než lidé na fotkách z Dachau či Osvětimi," prohlásil po svém propuštění.

"K jídlu dostanou jen řídkou kaši a slanou vodu. Za dobu mé internace pět lidí zemřelo a jejich těla tam nechali ležet ještě následující čtyři až pět dnů," vzpomínal na špinavou a malou celu, kterou obýval s dalšími dvanácti muži. "Na soud se může čekat roky."

ZIMBABWSKÝ POLITIK SKONČIL V CELE

Roy Bennett se chystal do vlády a zatím ho čeká vězení

Teď se farmář a zavilý oponent prezidenta Mugabeho do vazby vrátil. "Soud s panem Bennettem začne 19. října u soudu v Mutare," sdělila soudkyně Lucy Mungwariová a upřesnila, že politikovi hrozí trest "za nelegální držení zbraní za účelem povstání, banditství, terorismus a za pokusu o nelegální opuštění země".

Roy Bennett byl od doby, co se angažuje v politice, Mugabeho režimem několikrát vězněn. Nějaký čas žil v exilu - policisté ho totiž chtěli vyslýchat ve spojitosti s odhalením tajné skrýše se zbraněmi na východě země a údajným spiknutím proti Mugabemu v roce 2006.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video