Běloruský prezident Alexandr Lukašenko | foto: Reuters

Jeli Bělorusové do Zevety pro granáty? Cílem byl jiný náklad, řekla BIS

  • 135
Běloruský informační kanál Nexta ve středu uvedl, že do české zbrojařské firmy Zeveta Bojkovice přijel neoznačený kamion s běloruskou poznávací značkou. Spekulace o dodávce granátů pro režim prezidenta Alexandra Lukašenka vyvrátil ministr vnitra Jan Hamáček, podle něhož vůz mířil do jiné firmy. Totéž uvedla také Zeveta.

„Dnes odpoledne vjel neoznačený běloruský kamion do zbrojařské společnosti Zeveta v Bojkovicích v České republice. Lukašenkova policie granáty Zevety masivně používá proti pokojným Bělorusům. Desítky lidí byly kvůli tomu vážně zraněny!“ stojí v příspěvku telegramového kanálu Nexta na Twitteru.

Tweet doprovázejí dvě fotografie, přičemž na jedné je prázdný areál zbrojovky Zeveta Bojkovice a na druhé běloruský kamion na silnici. Další dva snímky se pak objevily na Facebooku ve skupině Bělorusové v ČR. Jedna z fotografií tam údajně ukazuje kamion přímo v areálu firmy.

Příspěvek Nexty na Twitteru: 

„Vyzýváme všechny odpovědné úřady v České republice a Polsku, aby bedlivě zkontrolovaly náklad v tomto voze a nepustily ho do Běloruska v případě, že převáží výbušniny, protože to by způsobilo další úmrtí a vážná zranění,“ dodává Nexta.

Zeveta Bojkovice na dotaz iDNES.cz uvedla, že informace nejsou pravdivé. „Sdělujeme, že do našeho areálu žádný běloruský kamion nevjel. Z fotek zveřejněných na internetu je zjevné, že kamion přejel most a směřoval do sousedních areálů jiných společností,“ tvrdí firma.

„Zveřejněné informace o údajném vjezdu běloruského kamionu jsou tak zcela lživé. Naše společnost opakovaně deklaruje, že dodržuje platné předpisy jak vnitrostátní, tak mezinárodní. Z tohoto pohledu zváží další právní kroky na ochranu dobrého jména,“ napsala Romana Bachurková ze sekretariátu Zevety.

Množící se spekulace na Twitteru okomentoval také ministr vnitra Jan Hamáček. „Celou záležitost prověřily obě civilní služby a policie. Podle sdělení ředitele BIS zmiňované vozidlo do areálu firmy Zeveta nevjelo, nakládalo materiál v jiné místní firmě,“ napsal.

Házeli na nás české výbušky, ozývá se z Běloruska. Petříček: Nevyvážíme je

Deník N ve čtvrtek odpoledne napsal, že čeští celníci až do zítřejšího dne zablokovali, aby mohli provést kontrolu zboží. Zjišťovali, zda neveze zboží pod sankcemi. 

„Byla provedena fyzická kontrola zboží a odebrán fotografický materiál. V současné chvíli je kamion uzamčen a čeká se na vyhodnocení fotografického materiálu. Do té doby zůstane kamion pod celním dohledem,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Zároveň dodala, že obsahem kamionu byl hliníkový prášek a zboží by mělo být v pořádku.

Není to poprvé, co se Česko zmiňuje v souvislosti s děním v Bělorusku. Už krátce po začátku tamních demonstrací kolovala zpráva, že běloruská policie na lidi v ulicích hází české zábleskové granáty. 

Pravost fotografií ovšem tehdy zpochybnil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP) Jiří Hynek a ministr zahraničí Tomáš Petříček zdůraznil, že Česko dodržuje embargo na vývoz zbrojního materiálu do Běloruska. 

O České republice pak paradoxně mluvil i běloruský prezident, podle nějž patří Česko k zemím na Západě, které „řídí demonstranty“ a snaží se svrhnout Lukašenkův režim.

Strojírenská a zbrojní společnost Zeveta Bojkovice vyrábí pyrotechniku, dýmovnice, ruční granáty URG, reaktivní protitankové RPG a termobarické RTG granáty nebo zásahové výbušky, ale i střižné, ohýbací a další nástroje.

12. srpna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video