Teď mě možná vidíte naposledy naživu, vzkázal Zelenskyj západním lídrům

  • 645
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zůstává v Kyjevě. Při jedné z posledních videokonferencí s hlavami západních států a vlád zanechal vzkaz, ze kterého mnohým účastníkům jednání muselo zatrnout: „Tohle může být naposledy, kdy mě vidíte naživu.“

Druhý den ruské invaze na Ukrajinu, největší pozemní války v Evropě od druhé světové války, se soustředil na hlavní město. Střelba a výbuchy byly slyšet z různých částí Kyjeva už od rána a zněly čím dál blíže k vládní čtvrti v centru, napsala agentura AP s odvoláním na své zpravodaje na místě.

„V mlze války není jasné, jak velká část Ukrajiny zůstává pod ukrajinskou kontrolou a jak velké či malé části se ruské síly zmocnily,“ poznamenala agentura.

Připomněla, že podle britského ministerstva obrany jsou ruské kolony postupující na Kyjev vzdáleny ještě více než 50 kilometrů od centra města. Ke sporadickým střetům ale již dochází na severních předměstích Kyjeva. Těžké boje, včetně nasazení ruských raketometů, hlásí ukrajinská média z města Ivankiv, které leží asi 60 kilometrů od metropole. Podle svého starosty Vitalije Klička město vstoupilo do obranné fáze.

Jak je to s letištěm u Kyjeva?

Ruská armáda uvedla, že se zmocnila strategického letiště Hostomel u Kyjeva, což jí umožnilo rychle přemístit síly k dobytí hlavního města. Rusové tvrdí, že již město odřízli od západu, což je směr, kterým se vydali mnozí z uprchlíků před invazí v kolonách aut klikatících se k polské hranici.

Situace okolo letiště Hostomel je ale nejasná: Moskva tvrdí, že ho ruské síly dobyly, zatímco ukrajinští vojáci říkají, že jej buď znovu ovládli, nebo že o letiště se stále bojuje, poznamenal zpravodaj ruské redakce BBC.

Civilisté mezi mrtvými

Ukrajinští představitelé ohlásili nejméně 137 mrtvých na ukrajinské straně a stovky zabitých na straně ruské, podle ukrajinského ministerstva obrany ruské ztráty jen dnes přesáhly tisícovku vojáků, což nebylo možné ověřit. Ruské úřady žádné údaje nezveřejnily.

Představitelé OSN oznámili 25 mrtvých civilistů, většinou z ostřelování a náletů, a odhadli, že asi 100 000 lidí opustilo své domovy. Podle odhadů by počet uprchlíků mohl dosáhnout až pěti milionů, pokud by se boje dále vyostřily.

V Kyjevě je podle něj nejnapjatější situace ve čtvrti Oboloň na severu metropole, kde byly během dne slyšet výbuchy a odehrávaly se potyčky s diverzanty. Dobrovolníkům tam rozdávali zbraně, zatímco armádní jednotky budovaly obranné pozice na okrajích metropole. V centru několikrát během dne sirény ohlásily letecký poplach.

Intenzivní palba se soustředila na most přes řeku Dněpr, který spojuje západní a východní část města. Asi 200 ukrajinských vojáků zaujalo obranné pozice a krylo se za obrněnými vozidly a pod mostem. Další klíčový most vedoucí do hlavního města byl vyhozen do povětří, z trosek stoupal kouř, vylíčila.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko označil situaci za hrozivou, ruská vojska postoupila až k hlavnímu města. 

„Příští noc a ráno budou bez přehánění velice složité. Ruská vojska jsou už u hlavního města. Vojáci a policisté zneškodňují ve městě diverzní skupiny,“ napsal na sociální síti podle agentury Interfax-Ukrajina.

Zelenskyj bojuje za nezávislost

V Kyjevě podle videa natočeného před sídlem prezidentské kanceláře zůstávají kromě prezidenta jeho spolupracovníci a premiér Denys Šmyhal. „Bráníme naši nezávislost, náš stát. A tak tomu bude i dál. Sláva našim obráncům! Sláva Ukrajině!“ prohlásil Zelenskyj.

Důvodem zveřejnění videa může být také boj s ruskými dezinformacemi, které naopak tvrdí, že Zelensky opustil svou zemi.

Mrazivý vzkaz o tom, že ho možná vidí naposledy naživu, přednesl ukrajinský prezident o den dříve, když se spojil s lídry zemí EU, kteří rokovali o sankcích vůči Rusku. Informaci s odvoláním na dva informované zdroje přinesl v pátek izraelský novinář Barak Ravid.

V pátek Zelenskyj telefonoval se svým americkým protějškem Joem Bidenem.  Podle Zelenského se rozhovor týkal „konkrétní obranné pomoci“ i zpřísňování protiruských sankcí. Některá americká média s odvoláním na své zdroje uvedla, že Washington plánuje možná ještě dnes oznámit sankce proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Telefonát trval podle prohlášení Bélého domu 40 minut. 

EU zmrazí majetek Putina a Lavrova. Chystá se i třetí, tvrdší balík sankcí

Zelenského rozhovor s Bidenem se uskutečnil poté, co prezident Ukrajiny opakovaně dal najevo nespokojenost s reakcemi západních lídrů na ruskou invazi, která už si pravděpodobně vyžádala stovky mrtvých. Zelenskyj například v noci na dnešek v projevu řekl, že Ukrajinci brání svou zemi sami. Ukrajinští představitelé v posledních dnech volají po dalších dodávkách zbraní a drastických sankcích, jako je odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Státy Evropské unie schválily druhý balík sankcí proti Rusku v reakci na jeho útok proti Ukrajině. Evropský blok vedle omezení významných sektorů ruské ekonomiky zmrazí majetek prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

EU rovněž zahájila přípravu dalšího balíku opatření, která mají ještě zásadněji ochromit ruskou ekonomiku. Moskva v reakci pohrozila odvetou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video