Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Rakušané se připojují k české výzvě zastropovat ceny energií na úrovni EU

Rakouský kancléř Karl Nehammer podporuje zavedení cenového stropu u elektřiny na úrovni Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes uvedl v prohlášení zveřejněném jeho kanceláří. Pro zastropování cen energií na evropské úrovni se v pátek vyslovil český premiér Petr Fiala.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Tak já pořád nechápu,jak chce někdo odělovat ceny plynu a elektřiny

On je někdo jako uměle spojil?

Prostě tržní cena elektřiny se bohužel odvíjí,sice pro mne taktéž nepochopitelně,od ceny plynu.

Odstavme všechny plynové elektrárny,nebo je vylučmě z cenotvorby elektřiny a tato vazba se přetne...

v čr je 12% elektřiny vyrobeno z plynu,protože jinak

je oddělení ceny elektřiny od plynu je tím pádem eufemismus pro nějaké to stropování.

Ke stropování cen je třeba říct zásadní-to v tržní ekonomice neznamená,že se firmě nařídí cena,to znamená že cokoliv nad určitou cenu bude cálovat daňový poplatník nepřímo,tedy přes daňové inkaso.

Za mne je tedy efekt nula,pouze a jen se zvýší množsví zaplacených prostředků o peníze nutné k administraci přerozdělování.

to prostě nemá smysl.Stropování cen je ze své podstaty blbost,protože se o žádné stropování nejedná

a jediné co má smysl je nějaký daňový kompenz či daňová úleva na koncové spotřebitele ,ale pozor nikoliv plošně,ale třeba těm co ceny energií přerostou určité procento příjmů,nebo třeba nějaký doplatek na energie,ve smyslu doplatku an bydlení.

Nevím proč bych měl dotovat neekologické a žravé provozy,které do inovací nedali ani floka či domy 100+20 vytápěné plynem... Firmy podporovat na základě vývoje zisku proti nákladům,jako je mi docela proti srsti třeba penězi daňových poplatníků,tedy i mými dotovat paradoxně sám čez,což by se při stropování samozřejmě stalo. Ne nemá to jednoduché řešení a jako obvykle jednoduché řešení,stropování prostě jednoduché řešení není a těžko říct zda nebude spíše kontraproduktivní... Mimo jiné stojí za zmínku,že normální akciové burzy mají pojistky proti volatilitě,tzn když nějaká komodita,akcie raketově padá nebo šroubuje cenu,je automaticky stažena.U energetické burzy nic takového nenajdete,proč asi?

0 0
možnosti
TH

Ale soudruzi, soudruzi... tohle mi nedelejte....

Tak tydny do mne cpete ze zastropovani cen je spatne, spatne, nesystemove reseni a vubec to nejhorsi dablovo dilo seslane na zem, kteremu to osklive Madarsko skocilo na lep.

A kdyz uz se konecne spravne politicky uvedomim, tak mi to zbourate tim ze chcete sami stropovat :-/

U plotu proti uprchlikum jeste budiz, ale opakovany vtip prestava byt vtipem.

1 0
možnosti

P96a19v90e62l 10Š14i92m20o81n

28. 8. 2022 23:08

Jsem zvědavý, kdy Fiala vyšle sám sobě jasný signál, ze kterého si bude analyzovat, že situaci vláda a on dlouhodobě podceňovali, nezvládají ji a stále jen žvaní. Teď Fiala navíc plácá nesmysly o tvorbě cen.

5 2
možnosti
BP

Takový signál nevyšle, protože vysílat neumí. A takový signál ani nepřijme, protože je zacyklený ve vlastních nesmyslech.

0 0
možnosti
Foto

J65i64r43k80a 29H24o22n77c63ů

28. 8. 2022 22:38

„Nemůžeme nechat (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby každý den určoval ceny elektřiny v Evropě,“ uvedl kancléř

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zastropovani-cen-energie-rakousko-cesko-eu.A220828_185842_zahranicni_remy?zdroj=vybava_idnes.

Však ho nenecháváme. Sami tu blbost děláme, abychom podpořili německou výrobu elektřiny z plynu. Z ruského plynu.

11 0
možnosti
JK

J89a37n 43K17o57l34á85ř

28. 8. 2022 22:18

Proboha, ten člověk ze sebe chrlí jeden nesmysl za druhým!

"Nemůžeme nechat Putina, aby každý den určoval ceny elektřiny v Evropě" - Jak tohle může prohlásit svéprávný člověk? Vždyť je to lež jako věž. Vlastní hloupost svádí politici na Putina. Ne vždy, ale v tomto případě na 100 %.

"A to se může povést jen díky evropskému řešení“ - Evropské řešení je to, co máme dnes. Chceme to mít ještě víc evropské? To snad ne. Jediná cesta je individuální řešení na národní úrovni. My nemůžeme platit stejnou cenu jako Němec, proboha!!! Už si to ty chytré hlavy konečně uvědomí? A hlavně - my to vůbec dělat nemusíme. Je potřeba se v otázce elektřiny na ostatní vykašlat, ať se to komu zdá sebevíc sobecké. Buď budeme sobci nebo to ekonomicky nepřežijeme.

10 1
možnosti
Foto

J88i14r51k95a 53H56o47n42c70ů

28. 8. 2022 22:42

Pokud, jak tvrdila mluvčí ČEZ, vyvážejí pouze pět procent výroby, odchod z lipské burzy by v EU nikoho neohrozil a stát by mohl zregulovat cenu.

3 0
možnosti
MH

O TOMTO DOPISU SE NIKDO Z MAINSTREAMU ANI NEZMÍNIL

Vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády

obracíme se na vás jako zástupci nejširšího podnikatelského segmentu, malých a středních podniků (MSP) a živnostníků ČR, kteří představují 99 procent všech firem v České republice a zaměstnávají více než dva miliony osob, tj. 61 procent všech zaměstnanců v ČR. Vzhledem k neudržitelnému nárůstu cen energií, které již několik měsíců negativně dopadají na obrovské množství MSP v subdodavatelských řetězcích, jež jsou vyčerpány covidovým obdobím, vysokými cenami materiálů, dopady války na Ukrajině a růstem úrokových sazeb, nesouhlasíme s dosavadním postupem vlády, která nečiní žádné zásadní, rychlé a efektivní kroky k ochraně českých firem

Z úst představitelů vlády i z médií vnímáme zacílení podpory na domácnosti, avšak žádnou podporu pro podniky. Pokud padnou podniky, lidé přijdou o práci a ani kompenzace vlády jim nepomůže k zaplacení všech jejich účtů, což může znamenat fatální následky a sociální nepokoje. V současné době skutečně řada firem hraje o své přežití v řádu měsíců a vláda tato varování přehlíží. Dosavadní prezentovanou pomoc vlády považují podnikatelé za zcela nedostatečnou

Na tuto situaci jsme upozorňovali již od února 2022 příslušné ministry, a to jak samostatně za Asociaci malých a středních podniků ČR, tak společně s kolegy ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Hospodářské komory ČR. Konkrétní návrhy byly předloženy v květnu na společné schůzce s předsedou vlády, ministry průmyslu a obchodu, financí, a práce a sociálních věcí, kde bylo přislíbeno na návrzích s podnikatelskou sférou spolupracovat, avšak klíčové problémy stále nejsou řešeny

Za řešení situace malé a střední podniky nepovažují připravované formy záruk za úvěry či úvěry samotné. Podnikatelé nemají o tento nástroj valný zájem, navíc je dle uvažovaných kritérií zřejmé, že pro většinu malých a středních podniků nebude případný úvěr ani dostupný.

12 0
možnosti
MH

Zásadní finanční pomoc podnikatelům byla vládou po téměř dvou měsících jednání odmítnuta a přijatá opatření jsou kosmetického charakteru, tedy v praxi nanic. Podniky stále nemají žádné informace, jaké kroky vlády podnikne k jejich ochraně, jako to vidí u svých konkurentů či obchodních partnerů v okolních státech.

Důsledkem pak bude jednak naprostá nekonkurenceschopnost, způsobená nikoliv podnikateli, ale vládou, následovat bude propouštění pracovníků, další snížení kupní síly lidí. O výsledné míře pnutí v společnosti netřeba hovořit.

Dalším dopadem, logickým důsledkem vládní nepomoci, bude přechod nemalé části podnikatelů do šedé zóny (v některých segmentech až 80 procent) – pouze hotovostní platby, švarcsystém, „kreativní“ účetnictví, rozklad platební morálky apod. Kromě ekonomického dopadu tak bude i velký morální dopad do ekonomické společnosti. Etika v podnikání vezme za své i u těch, kteří byli dosud zodpovědní.

Proto navrhujeme:

Přehodnocení přístupu k realizaci opatření, která maximálně využijí Dočasný krizový rámec na pomoc firmám (konkrétně spuštění původně připravovaného kompenzačního programu), kterých se dotkl výrazně růst cen energie; opatření dle tohoto rámce pomohou i firmám čelícím vysokým nárůstům cen energií, zejména těm s vysokým podílem jeho spotřeb, přežít zimní období.

Na rozdíl od plynu a ropy může vláda razantně ovlivnit cenu a množství elektrické energie. Česká republika je vývozcem levné elektrické energie a je povinností vlády, zejména ve světle této krize, zajistit tuto energii za přijatelné ceny, když už naše firmy a občané čelí extrémně drahým cenám plynu a ropných produktů.

7 0
možnosti
LD

Který blázen se rozhodl propojit ceny zemního plynu s elektřinou? To mě fakt hlava nebere.

1 1
možnosti
Foto

Elektrárny na plyn. Tam to jinak nejde. Vypnout je nemůžeme a pod náklady je nikdo provozovat nebude. Možná vy bylo nejlevnější dotovat dočasně provoz plynových elektráren.

2 0
možnosti
JK

J46a58n 70K33o55z73e39l20e66k

28. 8. 2022 21:22

Kára už se řítí z kopce a to dost velkou rychlostí. Povykování a strkání klacíků pod kola ji už nezabrzdí . Čeká nás tvrdý náraz.

4 0
možnosti
MP

Nevím přesně, co jste tím myslel, ale spousta rozumně uvažujících lidí tady roky upozorňovala na špatný směr, kterým se kára pod progresivně zeleným bruselským vedením ubírá, a to ještě v době, kdy se na její palubě tančilo a peníze rozhazovaly plnými hrstmi. Proto je mírně řečeno nefér, když Macron a další viníci současné situace beze špetky studu prohlásí, že mejdan skončil a bude bída. Kde je dnes Timmermans, ten hrdina Green Dealu - jak to, že mlčí...?

4 0
možnosti
MH

převzato z kurzy.cz

Řešme tentokrát situaci z pohledu manažera energetické společnosti, například polostátního ČEZu. Může, musí či nesmí prodávat elektrickou energii vyrobenou např. v jaderné elektrárně za 0,75 Kč za kWh za cenu 20 Kč za kWh? Na jednu stranu musí plnit své povinnosti při správě cizího majetku, na druhou stranu se však nesmí dopustit ani přečinu lichvy.

Co je to ta lichva? Zákon definuje lichvu jako: “Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru”. Odběratelé elektřiny jsou nyní nepochybně v tísni a jsou velmi rozrušení, protože elektřina je v dnešní době lidská potřeba, bez které se nedá rozumně existovat, a jeví se, že jí je nebo v blízké budoucnosti bude nedostatek za dříve obvyklou cenu nebo její dvojnásobek či dokonce trojnásobek.

Pokud tedy dodavatel i za té situace elektřinu vyrobenou za 1, Kč prodá za 20 Kč za kWh, bude se jednat o plnění, jež je k hodnotě té 1 kWh v hrubém nepoměru? Zřejmě ano, protože i kdybychom vycházeli z hodnoty plnění ve výši průměrné výrobní ceny, došli bychom zřejmě v ČR k hodnotě například 2 Kč za kWh a v celé EU například 7 Kč za kWh (nepřesné ilustrativní ceny). A záleželo by na soudu, zda by trestnost posuzoval z pohledu českého nebo evropského trhu, ale vždy by patrně dospěl k závěru, že prodejní cena byla v hrubém nepoměru s výrobní cenou plnění a tento fakt nelze zhojit ani poukázáním na obecnou hodnotu na českém či evropském trhu.

Co má tedy manažer elektrárenské společnosti dělat? Na jedné straně mu hrozí lichva a na druhé straně porušení povinností při správě cizího majetku. Zřejmě by se měl trochu více obávat přečinu lichvy z důvodu ustanovení § 2 odst. 3 zákona o cenách “Prodávající ani kupující nesmí zneužít svého výhodnějšího hospodářského postavení k tomu, aby získal nepřiměřený majetkový prospěch.”

5 2
možnosti
JD

J21a74n 49D87v62o32ř18á47k

28. 8. 2022 21:08

Jak chtějí zastropovat ceny plynu? Napadlo ty pomazané hlavy, že jim třeba ten plyn za tu regulovanou cenu nikdo neprodá? Regulovat lze státní podniky, např. ČEZ, ale zahraniční dodavatele?

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...