Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Polovina všeho jídla se vyhodí. Lidé vyžadují dokonalé plody

Třicet až padesát procent všeho jídla, které se na světě vyprodukuje, skončí v popelnici. Můžou za to spotřebitelé s přísnými nároky na kvalitu ovoce a zeleniny i supermarkety, které zákazníkům podbízí ke koupi více zboží, než jsou schopni sníst. Nemalý podíl na plýtvání má také špatné ekonomické plánování rozvojových zemí, kde pak vyhozené jídlo chybí a jejich obyvatelé hladoví.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To bych chtěl vidět kde ty krásné plodiny mizí. U nás když mají pěkný kus zeleniny nebo ovoce tak to je spíš omyl než pravidlo. V našich obchodech se nestydí prodávat zvadlé a pomlácené kusy ovoce nebo zeleniny. Když jsem dělal v obchodě tak jsem se kolikrát styděl za to co prodáváme lidem nedal bych to ani zvířatům jak to vypadalo hrozně. I zákazníci si stěžovali ale bohužel něco lepšího přišlo jen jednou za čas.

0 0
možnosti

Největší nesmysl je, že prý na úkor těch, kde se hladoví .... vím, vypadá to nelidsky, ale těmto destinacím by opravdu nejvíce pomohlo, kdyby o veškerou humanitární pomoc přišly. Museli by si pomoct sami - začít pravovat, něco dělat .... a ne jen čekat na pomoc a mezitím se množit.

1 0
možnosti

M41a35r92e22k 50Š31i16m35o95n

20. 1. 2013 21:54

Mezitím by jich půlka umřela, ale to patří k věci.

0 0
možnosti

Je to jen a pouze dusledek posahane cenove politiky a dotaci do zemedelstvi, pokud by cena potravin odpovidala skutecnym nakladum urcite by tento problem bud neexistoval, nebo mel jenom marginalni vyznam, taky to souvisi se zemedelstvim v rozvojovych zemich, dotace v Evrope a Americe ho celkem uspesne likviduji a pak nasleduje nesmyslny transfer ve forme rozvojove pomoci, aby ti chudaci uplne nevychcipali, v konecnem dusledku nas potraviny stoji stejne, jako kdybychom je nedotovali, ne li vic, akorat je to ukryto v danich :-)

3 0
možnosti

Samozřejmě, že nás to ve finále stojí víc. A víc si ničíme celou planetu. Kolik třeba vyprodukujeme oxidu uhličitého a spálíme fosilních paliv, abychom dostali tunu evidentně nějakou formou dotovaného česneku z Číny, Španělska či Brazílie do Čech. A přitom ho můžeme vozit jenom z Moravy.

0 0
možnosti

Nemluvě o tom, že rajče, jablko nebo hružku jsem schopen sníst celé, zatímco u banánu nebo pomeranče slupku nesním. Nemělo by se s tím něco dělat, když k nám tyhle slupky přijely z druhého konce světa???:-)

0 0
možnosti

Podle mně je článek žvást.

Autor evidentně prohrabal  popelnici nějaké celebritě s miliónovými příjmy a pak podle toho napsal článek, jak všichni plýtvají potravinami.

Co se týká rozměrově nestandartních zemědělských produktů, tak ty taky nekončí v popelnicích nebo nezhnijí na poli, je tady druhotná distribuce takových zeměděských produktů pro konzervování a jiné zpracování do potravin. Pravda, pěstitel za ně nedostane tolik jako za ty rozměrově standartní.

0 2
možnosti

Sice to zní celkme i logicky a myšlenka je to hezká, že to co by se vyhodilo, tak se dá hladovějcím ve 3.světě, ale to se prakticky stát nemůže. Rychle kazící se potraviny se tam nedají dodat v čas. Žádná firma nevezme (dejme tomu třetinu) výrobků a než aby je prodala obchodním řetězcům, tak je na svůj úkor raději daruje chudým. POkud lidi začnou nakupovat potraviny tak, aby měli tak akorát a nic navíc, obchoďáky budou nuceny drasticky podražit, takže by nás v konečném důsledku poloviční množství potravin klidně mohlo stát stejně jako dnes 2x větší množství. Sečteno podrženo: Institut strojního inženýrství udělal opravdu ohromný objev, ale mám pocit, že podobné řečičky jsem slyšel už asi 1000000krát před tímto objevem. A co do řečičkách o vodě... myslím že jsem někde slyšel, že spotřebovaná voda se zase odpaří a někde jinde zaprší, tak o co jde? Prostě výrobu potravin určuje poptávka a pokud pěstitelské firmy netratí, tak se to zdá být snad v pořádku. Nechápu tyhle keci...

1 1
možnosti

Nedovedu si představit, jak průměrná rodina při svém příjmu vyhazuje polovinu nakoupených potravin. Nebo jak polovina potravin dovezených do supermarketu je kvůli prošlé době použitelnosti vyhazována. Ty čísla jsou podle mně ve skutečnosti v řádu jednotek procent. Rodina vyhazuje tak do 5 - 10 % nakoupeného jídla a supermarkety vyhazují tak do 2 % zavezených potravin.

0 1
možnosti

jj, lidi chteli dokonala, cervena a tvrda rajcata, no tak je maji, jsou jak z bakelitu a nedaji se jist, smrdi a jsou bez chute. Ale vypadaji porad krasne, nehniji, nezcvrkavaji se. Parada!

3 0
možnosti

Jasně, jasně... všechno je naprd, všechno je umělí a dřív bylo líp, i tráva byla zelenější, nebe modřejší... v létě sem si vypěstoval doma rajčata, páč mi z obchoďáku moc nejeli. Byli super a já tady pak nemusim kafrat o tom, že je to bída. Pořád sou zeleninový trhy a člověk má možnost si bezproblému vybírat, jestli chce ty supermarketový, nebo domácí.

0 1
možnosti

Opět další socialističtí plánovači, kteří tvrdí, že někdo MUSÍ LIDI NAUČIT, co mají dělat. Pokud člověk něco "musí", bývá k tomu donucen pouze "donucovacími" prostředky od pokut přes veřejnou denunciaci až po zavírání - takže důsledkem je jen další krok k nějaké formě totality

1 0
možnosti

Jsem ze zemědělskýho kraje a každý rok vidím, kolik krásný zeleniny zůstane na poli, protože neodpovídá "tvarový" nebo "barevnostní" normě. Když to vidí někdo odjinud tak to nechápe, ptá se jestli je to normální a většinou vytahuje igelitky a jde si pár kilo nabrat. Pokud leží v krámě vedle sebe křivá zelená paprika ČESKÁ za 15Kč a vedle krásná rudá kapie ŠPANĚLSKÁ za 40Kč, vždycky je první pryč ta česká... a nemyslím si že je to jen kvůli ceně. Ale možná je to tak jen u nás na jihu.

Co se týče rozvojových zemí, i v Africe ještě žijí hrdé národy, které neumírají hladem a nekotí se jako kočky na seníku. Taky ale nenosí západní hadry a neví co je TV. Možná se pletu, ale to co se tam děje dávám za vinu bílýmu muži a jeho způsobu života. Ukázal jim něco co nemůžou mít, změnil jejich styl života, ale nedotáhl to do konce. Nějaká solidarita by měla existovat v každým případě. Ohrazovat se tím, že si za to můžou sami... no nevím.

2 0
možnosti

a jak to vidite, kdyz vedle sebe lezi normalni ceska paprika za 15 a vedle umelohmotne vyhlizejici nalestena paprika z polska za 10? Bohuzel vice lidi stale hledi hlavne na cenu :(

0 0
možnosti

Já si myslím, že každá země by měla mít jen tolik obyvatel kolik je sama o sobě schopná uživit + nějaká rezerva. Do toho nepočítám mimořádném události jako sucho, povodeň či škůdce, kdy danná země sice potraviny doveze, ale za rok či dva je opět soběstačná. ČR by měla za dobrých podmínek schopná uživit + - 15 - 20 mio lidí. To, že někdo něco vyhodí do koše a někdo druhý (v Africe) kvůli tomu hladoví je jen obyčejný kec a alibismus. Afrika má určité přírodní podmínky a určitou úroveň obyvatelstva a je proto schopná uživit jen omezený počet obyvatel, není tudíž normální aby třeba Egypt měl cca. 80 mio obyvatel a byl tak závislý na dovozu potravin, protože jinak by tam vypukl hladomor. Proč asi vypuklo (nepočítám politické pozadí a zásahy západních zemí) tzv. Arabské jaro? Kvůli stále rostoucím cenám potravin a špatné situaci mladých lidí, kterých je v té oblasti více, než by normálně mělo být.

1 0
možnosti

Kolik je sama schopna uživit, ale to jen za podmínky, že bude systému uživení umožněn volný průběch, prostý všech okolních dotací a místních nedotací, všech různých dovozů dotovaných potravin, nebo otravin vyprodukovaných v zemích s netržním kurzem, tedy vlastně díku vlastnímu kurzu také dotovaných. České zemědělství bylo do roku 89 naprosto samostatné a vytvářelo nadprodukci v nmožství cca ještě na jedno Československo. Klepali jsme se na banány a mandarinky a potažmo jiné exotické ovoce. Dnes ho máme. Nezralé, bez chuti, dozrávané v kamionech. Hnus. Pokud máte možnost, ochutnejte cizokrajné druhy ovoce, včetně oněch banánů a mandarinek v zemích jejich původu a už si nikdy tenhle náš nezralý hnus nekoupíte.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....