Záchranáři stále vyprošťují oběti

- Turečtí záchranáři se v noci snažili podle agentury Anadolu zachránit asi 22 lidí uvězněných pod troskami budov zřícených po dodatečných otřesech, které následovaly čtyři týdny po ničivém zemětřesení, jež si na severozápadě Turecka vyžádalo přes patnáct tisíc obětí na lidských životech.
Otřesy o síle 5,8 stupně měly před 15. hodinou místního času epicentrum v Izmitu 80 kilometrů jihovýchodně od Istanbulu. Zahynulo nejméně sedm osob, přes 200 bylo zraněno a tisíce lidí utekly z pobořených domů.

Šest lidí podle agentury přišlo o život pod zřícenými budovami; tři z nich v automobilu ve městě Gölcük tři ve městě Izmit, správním středisku provincie Kocaeli. Jedna žena zemřela po srdečním záchvatu ve městě Adapazari.

Turečtí a američtí seizmologové tvrdí, že pondělní zemětřesení mělo sílu 5,8 stupně na Richterově škále, zatímco francouzští odborníci hovoří o 6,1 stupně. Epicentrum se nacházelo v provincii Kocaeli.

Zemětřesení způsobilo paniku, citovala agentura Anadolu prezidenta Süleymana Demirela. "Vyzývám lidi, kteří jsou již tak velmi nervózní, aby znovu nepropadali panice," pravil prezident.

Premiér Bülent Ecevit řekl, že při dnešním zemětřesení bylo zraněno 239 lidí. "Tato následné otřesy mohou pokračovat a já věřím, že nebudou tak silné jako dnešní otřes. Musíme se naučit s tím žít."

Lidé se v mnoha případech zranili, když vyskočili z oken a balkónů padajících domů v obavách, aby nezůstali pod sutinami. Ecevit poznamenal, že se zřítilo 22 domů poškozených již při zemětřesení v srpnu. Agentura Anadolu oznámila, že asi 20 osob je uvězněno pod troskami spadlých budov. Mezi nimi jsou prý také dva nebo tři členové vládní komise, která odhadovala škody po zemětřesení z minulého měsíce.

Zemětřesení ze 17. srpna mělo sílu 7,4 stupně na Richterově škále; kromě lidských obětí způsobilo hmotné škody ve výši devět až třináct miliard dolarů a zdevastovalo průmyslový severozápad Turecka.

V minulých týdnech zasáhly postižený region stovky následných otřesů. Tisíce rodin jsou od zemětřesení bez střechy nad hlavou a musejí žít ve stanových městečcích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Dolar, Zemětřesení

Video