CIA údajně zadržuje vězně v zemích východní Evropy. Ilustrační foto.

CIA údajně zadržuje vězně v zemích východní Evropy. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Za skrývání věznic CIA může EU zemím pozastavit členství

  • 100
Pokud by některá země Evropské unie měla na svém území tajné vězení CIA, mohlo by jí být pozastaveno členství v Unii, prohlásil místopředseda Evropské komise Franco Frattini. Jednalo by se o hrubé porušení smlouvy o EU.

ČTĚTE TAKÉ:
Švýcar vyšetří věznice CIA. Věří, že neexistují
CIA vězní teroristy i ve východní Evropě, tvrdí list

Porušení smlouvy o EU podle Frattiniho může spustit sankční mechanismus podle článku sedm smlouvy, který může vést až k pozastavení členství v EU.

Vedle této politické odpovědnosti by zajisté bylo třeba zkoumat trestní odpovědnost, což přísluší justičnímu systému každé členské země.

Frattini se těmito výroky rozhodně bránil útoku europoslanců. Ti ho obviňovali, že strká hlavu do písku a nemíní vyšetřit nedávné obvinění amerického tisku a nevládní organizace Human Rights Watch. Podle nich CIA v některých evropských zemích tajně drží osoby obviněné z terorismu.

"Jestliže mi stát odpoví, že na jeho území nikdy žádné vězení nebylo, nemám možnost nikoho povolat, provádět výslechy a konfrontace. Můžeme se tázat, to je tak všechno," prohlásil Frattini, který má na starosti problematiku spravedlnosti, vnitra a bezpečnosti.

Kauzu tajných věznic už prošetřuje švýcarský poslanec Dick Marty. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video