Adolf Hitler při jedné ze svých návštěv na ukrajinském velitelském štábu

Adolf Hitler při jedné ze svých návštěv na ukrajinském velitelském štábu předává vyznamenání německému letci. | foto: Profimedia.cz

Z Hitlerova velitelského štábu na Ukrajině bude muzeum

  • 30
Velitelské stanoviště budované za druhé světové války pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera u ukrajinského města Vinnica se stane muzeem. Rozhodnutí místních úřadů má ukončit dlouhé spory o osudu bunkru, který Hitler dvakrát navštívil.

Vinnická radnice s návrhy na zřízení muzea dlouho váhala kvůli obavám, že by se německý válečný štáb mohl stát poutním místem neonacistů. Nakonec radní rozhodli, že se bývalý komplex stane součástí oblastního vinnického muzea a jeho provoz bude podléhat zvláštnímu režimu.

Opevnění známé pod jménem Werwolf (Vlkodlak) leží asi osm kilometrů severně od Vinnice u obce Kolo-Michajlovka. Součástí komplexu byla vlastní elektrárna, letiště, telefonní ústředna a vodárna.

Podzemní část tvoří tři železobetonové bunkry se stropem silným až 4,5 metru. V okolí pevnosti jsou hroby několika tisíc sovětských válečných zajatců, kteří při budování bunkru zahynuli.

Radní chtějí zabránit zneužití neonacistickou propagandou

Z rozhodnutí vinnických radních ponese muzeum jméno "Historický pietní komplex památky obětí nacismu". Exkurze budou přísně organizované a doprovázené komentářem profesionálních historiků, což by podle organizátorů mělo vyloučit zneužití místa pro neonacistickou propagandu.

Velitelský komplex Werwolf fungoval do jara 1944, kdy vchody do bunkrů vyhodili do povětří ustupující němečtí vojáci. Podle svědků jsou vnitřní prostory bunkrů, které vůdce Velkoněmecké říše navštívil v létě 1942 a pak na jaře 1943, téměř v původním stavu.

Součástí komplexu je celkem osmdesát nadzemních objektů. Osm kilometrů od Hitlerova velitelského štábu měl svůj bunkr šéf nacistického letectva Hermann Göring.

Bunkr leží poblíž města Vinnica na Ukrajině

Bunkr leží poblíž města Vinnica na Ukrajině

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video