Z Gabčíkova prosakuje voda

- Bývalá slovenská vláda nechtěla před loňskými volbami připustit jakékoli, byť jen běžné technické potíže kolem vodního díla Gabčíkovo, protože tato stavba a její úspěch byly jedním z hlavních motivů předvolební kampaně HZDS. Hnutí použilo v kampani i billboardy s obrázkem vodního díla, s Mečiarovým portrétem a sloganem: Spolu jsme to dokázali.
Stěny plavebních komor dunajského vodního díla Gabčíkovo začínají propouštět příliš mnoho vody a je pravděpodobné, že bratislavská vláda, která se nyní pokouší prosadit zásadní škrty do státních výdajů, bude muset vyčlenit miliony korun na sanační práce. O situaci na vodním díle jednal kabinet Mikuláše Dzurindy tajně už ve středu 27.ledna.
"Vypadá to tak, že sanační práce, které jsou jinak standardní, byly odkládány a nyní nelze vyloučit, že budou dost drahé," řekl o tajném jednání vlády jeden z týmu vládních poradců, který nechtěl být jmenován.
Včera se vzdal své funkce generální ředitel hlavního investora mamutí stavby Vodohospodářské výstavby a.s. Július Binder, který byl velkým příznivcem vlády Vladimíra Mečiara (dnes je poslancem HZDS) . Bindera Slováci znají především pod přezdívkou "otec-stavitel" Gabčíkova. Hlavní stavitel vodního díla včera odmítl svůj dobrovolný odchod z postu jakkoli komentovat.
"Stěny komor skutečně prosakují, ale to není nic zvláštního. Jestli prosakují v míře, která si už vyžádá sanační práce, musí rozhodnout experti," řekl včera jeden z vedoucích pracovníků na obsluze vodního díla, který ale nechtěl být jmenován.

Mapa vodního díla Gabčíkovo - Nagymaros ve své původně plánované podobě.


Video